Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Източна медицина

Източна медицина » Аюрведа

Напрежение и релаксацията

* Психосоматичните болести се предизвикват от напрежение в тялото и ума

* Йога предлага ефикасни средства за борба с телесното, емоционалното и умственото напрежение

През последните години начинът на живот в целия свят много се е променил. Организацията на обществото, а и останалите сфери вече не са същите, каквито са били в древни времена. Това е довело до разсейване на човешките енергии на всички равнища. Човешкият ум е загубил своята равновесна точка и хармония във всяка сфера на съществуването. Толкова сме погълнати от грижите за физическото си оцеляване, че не съзнаваме какво се случва с нас.

През последните един-два века се появиха болести с нови измерения, изражения и прояви и целият този процес достигна своя връх през последните няколко десетилетия. Медицинската наука е сложила край на големите смъртоносни болести от миналото, но сега се срещаме с нова епидемия от свързани със стреса разстройства, причинени от неспособността ни да се адаптираме към ускорения съревнователен тип на съвременния живот.

Психосоматичните болести като диабет, високо кръвно налягане, мигрена, астма, язва, храносмилателни разстройства и кожни болести се предизвикват от напреженията в тялото и ума.

Главните причини за смъртността в развитите страни – ракът и сърдечните болести, също произтичат от напрежението.

Съвременната медицинска наука се опитва да се справи с този проблем по много начини, но откровено казано, не е успяла да осигури необходимото здраве на човека. Така е, защото истинският проблем не се крие в тялото, той се корени в променящите се идеали на човека, в начина му на мислене и чувстване. Когато е налице разпиляване на енергия, разпиляване на много идеали, как бихме могли да очакваме да имаме хармония в тялото и ума си.

Всеобщият проблем днес не е гладът, бедността, наркотиците или страхът от война, а напрежението, свръхнапрежението, тоталното напрежение.

Ако знаете как да се освободите от напрежението, вие знаете как да разрешите проблемите в живота си. Ако сте способни да балансирате различните видове напрежение, можете да контролирате своите емоции, гняв и страсти. Можете да контролирате сърдечната болест, високо кръвно налягане, левкемия и ангина пекторис (стенокардия).

Независимо дали мислите твърде много или никак, вие натрупвате напрежение. Независимо дали извършвате физическа работа или не вършите нищо, вие натрупвате напрежение. Независимо дали спите твърде много или никак, вие натрупвате напрежение. Без значение дали храната ви е богата на протеини, на въглехидрати или сте вегетарианец, вие натрупвате напрежение. И това напрежение се складира на различни нива на човешката личност. То се натрупва в мускулната, емоционалната и умствената система.

В Йога се справяме с проблемите на напрежението всеобхватно. Ние разбираме, че ако умът е напрегнат, стомахът също е напрегнат. И ако стомахът е напрегнат, цялото кръвообращение също ще бъде под напрежение. Това е един порочен кръг от събития. Затова освобождаването от напрежение е една от основните грижи в Йога.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Аюрведа“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2022 декември 2022 Януари 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.