Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Храна и хранене

Балансирането на храната

Според макробиотиката балансирането на енергиите ИН - ЯН в организма може да стане до голяма степен поредством подходящата храна. В най-общи линии, това може да стане по следните начини.

  • ХРАНЕНЕ СЪС СЕЗОННИ ПРОДУКТИ. Това е най-простият и сигурен начин за балансиране на ИН-ЯН в организма. Така всеки народ, който живее в дадена географска област, има своя национална кухня, свои национални ястия и продукти, които употребява всекидневно в зависимост от сезоните, а така също и свои традиции, обичаи и вярвания. Това, разбира се, важи и за нашия народ. Ето защо не е нужно да копираме чужд опит в храненето, та дори и от съседни нам страни, да не говорим за далечни.

В нашата национална кухня има строго установени, още дохристиянски традиции, обичаи, празници, в които има конкретни препоръки и наставления за кажи-речи всеки ден. Така националната ни кухня, впрочем както и целият живот, е подчинена на равномерната смяна на годишните сезони.

Всичко казано дотук важи само за природни продукти, които не са обработвани с химикали.

  • ТОПЛИННА ОБРАБОТКА. Храни, в които преобладава ИН /например в плодовете и зеленчуците/, могат да бъдат балансирани, след като бъдат подложени на краткотрайна, до 40 секунди, /бланширане/ или по-дълготрайна топлинна /ЯН-процес/ обработка. Храненето с топла храна има особено значение през студените месеци, когато силно е изразен процесът ИН

Интересен опит в това отношение е традицията на нашата кухня. Тя има уникален инструмент за “ЯНизиране” на храната: това е задушеният лук, който е силно ЯН. В подходящ съд се слага чаена лъжичка растително масло и след сгорещяването на съда в него се слага една-две глави нарязан кромид лук, който се задушава. Заедно с него могат да се задушат и други зеленчуци през сезона - моркови, тиквички, зеле, зелен фасул и пр.

  • ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ КЪМ ОСНОВНАТА ХРАНА. Ако се храним с прясна салата от сезонни зеленчуци, например домати или домати и краставици, която е силно ИН, то може да я балансираме с хранителни подправки, които са ЯН. Това в случая са: пресен лук, магданоз, кромид лук, сол. Точно така постъпва и българинът. Солта обаче трябва да бъде нерафинирана, морска, защото обработената, рафинираната има вече качествата на ИН, а не ЯН. Овчето сирене, което е силно ЯН, прекрасно балансира доматите, които са силно ИН. Кравето сирене обаче е ИН.
  • НАЧИНЪТ НА ХРАНЕНЕ. Макробиотиците препоръчват всеки сам да си приготвя храната. Задължително условие е това да става само във ведра обстановка, ястията да са с естетически вид. И най-важното - и най-добре приготвената макробиотическа храна губи своя смисъл, ако не бъде ДОБРЕ СДЪВКАНА. До 100 - 150 пъти се сдъвква твърдата храна, докато не се глътне само слюнката. Ето тайната на каквото и да е пълноценно хранене и ключ към отличното усвояване на поетата храна.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Храна и хранене“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2022 ноевмври 2022 Декември 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.