Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Здравословен живот

Здравословен живот » Постите

Коледните пости

* Нека използваме този природен дар разумно и с благодарност

* Постите са мощен катализатор на здравето, възстановяват и подобряват работата на всички органи и системи в организма

Какъв е смисълът във физиологичен план на Коледните пости, които са едни от най-дългите през годината?

Преди да отговорим на този въпрос, трябва да се подчертае, че Коледните пости са продължение на системата от пости през цялата година – Великия пост, Петровите пости и Богородичните пости, и да напомним, че някога тези пости са се провеждали само на вода. Сега обаче постенето предполага въздържане само от месо и месни продукти, яйца, мляко и млечни продукти, животински мазнини и продукти, алкохол.

С настъпването на есенно-зимния сезон под влиянието на студа намиращите се в кръвта отпадъчни вещества започват да преминават в тъканите. Ако не се вземат мерки, тези вещества започват постепенно да се уплътняват в тъканите и да пречат на нормалното функциониране на клетките, на органите, на целия организъм.

Появяват се различни заболявания, чиято цел е да отделят от организма събралата се слуз

във вид на храчки при кашлицата, хрема или с помощта на висока температура на тялото.

Системата от пости, и в частност Коледните пости, позволява на организма навреме да се освободи от токсините и отпадъчните продукти и по този начин да бъде заложен „фундаментът“ на доброто здраве през есенно-зимния сезон. Навреме очистеният организъм е най-сигурното препятствие и профилактика за настинките, простудите, грипа – така характерни за този сезон. Ето защо, ако през този период се предприеме например и 7-дневно пълно въздържане от храна – само на вода, и то през втората или четвъртата фаза на Луната, очистването ще стане още по-ефективно и мощно. И особено, ако това стане на фона на уринотерапията.

Лечебното (в случая профилактично) 3-7-дневно гладуване обаче трябва да се провежда на топло, да се използват топлите вани, втриванията в кожата на тялото на сусамено масло или зехтин. Пълното гладуване не се препоръчва за хората с преобладаваща доша Вата, за възрастните, за слабите и изтощените по една или друга причина хора.

За тях гладуването през зимния сезон води до рязко охлаждане на организма,
изсушаване (втвърдяване) на организма и до по-голяма от нормалното загуба на телесно тегло, което след това много по-трудно се възстановява при захранването.
За тези, които ще постят, ще бъде подходящо да използват храни, които затоплят организма. Това са пчелният мед, орехите, киселите и сладките ябълки (медът поражда топлина в тялото и изгонва слузта; киселият вкус също поражда топлина и съдейства за доброто храносмилане; сладкият вкус укрепва телесните сили и удължава живота; орехите загряват организма и са мазни).

Профилактично-оздравителната система на постите е мощен катализатор на здравето, възстановява и подобрява работата на всички органи и системи в организма и увеличава неговите защитни имунни сили. Постите ни са завещани от дълбока древност, препоръчват се от всички религии и нека използваме този природен дар разумно и с благодарност.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Постите“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.