Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Източна медицина

Източна медицина » Какво е болестта?

Зарастване на рани

Зарастването на рана протича на четири етапа. Важно е да спазвате този биологичен механизъм и да бъдете търпеливи по отношение на крайния резултат.

  • ПЪРВИ ЕТАП – Много бързо част от съставките на кръвта, наречени тромбоцити, се натрупват и умират, изграждайки защитна стена върху отворения процеп. Около нея се оформя кръвен съсирек /на основата на фибрина/, който се изсушава и образува това, което всички наричаме коричка.
  • ВТОРИ ЕТАП – Белите кръвни телца, които защитават тялото от агресори, нахлуват в раната и я очистват от бактерии и чужди елементи. Те образуват гнойта, която участва в първата фаза на очистване. Тази фаза се изразява с възпалителна реакция, съпроводена с усещане за топлина, болка и появата на повече или по-малко червенина.
  •  ТРЕТИ ЕТАП – Става същинското почистване на раната под коричката. Наистина, едно леко възпаление продължава да действа /то е полезно!/, което ще отлепи коричката, както налягането от парата повдига капака на тенджерата.
  • ЧЕТВЪРТИ ЕТАП – Започва възстановяването на тъканите. Когато коричката падне, на нейно място се образуват, кожни пъпчици, които запълват пространството, останало свободно след почистването, и които позволяват на ръбовете на раната д се приближат. И едва след като епидермисът покрие изцяло пъпчиците, кожата ще е покрила раната.

За да заздравее добре една рана, е много важно тя да се почисти правилно. Как става това? След като си измиете ръцете, почистете раната с чешмяна вода и със сапун; след това я изплакнете. После можете да я обработите с меко антисептично средство /например риванол/. Добре е да оставите раната да подиша. Ако това не е възможно, тогава я покрийте със стерилна марля и сложете отгоре лейкопласт. Превръзката трябва да се сменя всеки ден и раната да се почиства винаги с вода и сапун.
Не се препоръчва:

  • Раната да се маже с кремове и антибиотици, които смесват различните етапи на заздравяване;
  • Раната да се почиства със спирт, който е прекалено агресивен, или с етер, който е неефикасен. Не е подходящо също така да се използва кислородна вода и кортикоидни мехлеми, които изчистват белезите, но пречат на нужната възпалителна фаза;
  •  Употребата на памук, защото той полепва по раната.
    Накрая, когато раната заздравее, не е лошо на първо време да предпазвате белезите от слънчевите лъчи, за да може да избегнете разликите в пигментацията. 
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Какво е болестта?“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Септември 2023 октомври 2023 Ноевмври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.