Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Ходене, тичане закаляване

Ходене и здраве

* Вашите най-добри приятели в тренировката ще бъдат: търпение, постоянство, постепенност

* На финала ще ви очакват здраве и прекрасно самочувствие

Ходенето за здраве е много полезен метод за лечение и профилактика, който трябва да се усвои от всички. Веднага трябва да бъде направена уговорката, че става дума не за обикновена разходка или отиване на работа пеш, а за дозирано тренировъчно ходене, чиято цел е последователно нарастващо натоварване на всички функционални системи на организма.

За целта е необходима лека и удобна екипировка, която да съответства на сезона. Анцугът, в съчетание с пуловер за по-студено време или тениска за по-високи температури, е като че ли най-подходящата дреха.

Нужно е да отделите по-голямо внимание на обувките. За студено и дъждовно време те трябва да покриват петата и ходилото, а в топлите дни може да се използват всякакви удобни обувки. За жените – на невисок ток. Удобните маратонки могат да се използват почти през цялата година, докато кецовете уморяват краката. Идеалното място аз занятията в градски условия са парковете, градините, тихите улички.

Забележка. Добре е възрастните, особено страдащите от различни хронични заболявания и даже 35-40-годишните да се посъветват с лекар природолечител.
Няколко думи за дишането. То трябва да бъде ритмично, като издишването е два пъти по-дълго от вдишването, например на 4 крачки се вдишва и на 8 крачи се издишва /подберете сами най-подходящият ритъм/. Да напомним, че вдишването и издишването стават през носа.

Темпът на ходенето е според самочувствието, но не бива да се появяват смущения в сърдечната област. Желателно е ръцете да бъдат свободни и да не се разговаря по време на ходенето.

Първата тренировка може да бъде 10-15 минути, третата – 20, петата – 30, осмата – 45, и десетата – 55-60 минути. Оттук нататък времето може да остане същото, но темпът /а следователно и разстоянието/ да нараства.

Не се плашете от лошото време. Може би само през първите седмици при дъжд и вятър трябва да избирате по-леки и по-кратки маршрути.

Кога да ходим? Във всяко удобно за вас време, 1 час след храна и не по-късно от 2-3 часа преди лягане. След тренировката вземете душ или извършете мокро обтриване на тялото.

Постепенно увеличавайте времето и дължината на маршрута. Не се изисква да се появи пот по челото, но лекото овлажняване е задължително. Започвайки тренировките, откажете се от ползването на асансьор, с изключение на случаите, когато носите тежки пазарски чанти.

Много важно е да организирате времето си така, че занятията да бъдат всекидневни и да не пропускате тренировка. С времето ходенето ще бъде за вас приятна необходимост, както например миенето на лицето сутрин.

За справка ще посочим различните темпове на ходене.

  • Бавен: 70-90 крачки в минути или 3-5 км/ч;
  • Среден: 90-120 крачки в минута или 5-7 км/ч;
  • Бърз: 120-140 крачки в минута или 7-8 км/ч.

Нашият съвет е: не бързайте да се натоварвате още от първите дни, защото ви очаква дълги месеци и години на удоволствие. Вашите най-големи приятели в ходенето пеш са: ТЪРПЕНИЕ, ПОСТОЯНСТВО и ПОСТЕПЕННОСТ! За да стигнете безпроблемно 1 час всекидневно ходене пеш за истинско здраве. Нямате представа от колко заболявания ще се отървете веднъж завинаги.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Ходене, тичане закаляване“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Септември 2023 октомври 2023 Ноевмври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.