Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Опознай тялото си

Да обърнем внимание на шията

Върху кожата на човека са разположени милиони нервни рецептори. Една част от тях са фокусирани в активните точки, а друга е групирана в цели активни райони или зони за особено действие. Към последните се отнася /освен стъпалата, дланите, носа, ушите/ и шията.

Шията отдавна привлича вниманието на лекари и лечители. В канона на средновековната тибетска медицина “Чжуд-ши” шията се означава като най-важната част на организма. И това се доказва с натрупания от човечеството опит в борбата за съществуване. Ударите, нанасяни в областта на шийната област, винаги са се смятали за най-травматизиращите, изключващи съзнанието. Те се прилагат широко в различните бойни изкуства.

И обратно, по-слабите въздействия върху шията са в състояние да предизвикат лечебен ефект и да възвърнат съзнанието. Разработената в Япония специална методика за реанимация куа-цу предвижда оказване на незабавна помощ на пострадалия при тежки шокови състояния и клинична смърт. Похватите на куа-цу се свеждат до различни механични въздействия: потупване по външната страна на стъпалото, по средата на ключицата и пр., но най-ефективните реанимационни похвати обаче се прилагат в областта на шията. При дихателните нарушения са показани леките почуквания по двете страни на бодилестите израстъци на шийните прешлени, при отслабване на сърдечната дейност – силни почуквания по бодилестия израстък на VІІ шиен прешлен.

Благоприятно въздействие при лекуването на редица заболявания оказва и популярният в много страни сегментен масаж. Централната, най-активната зона на въздействие при него, е областта на шията. В китайските, немските и някои други школи за масаж и иглотерапия шията е обект номер едно. Тя с пълно право се нарича поле на отражението за почти всички органи.

“Възбудената шия” действа като многоцеливи реактор, който разпространява своите влияния върху твърде голям брой съседни и отдалечени органи и системи. Хардаловите лапи, поставени в шийната област, често премахват главоболието, чувството за отпадналост и умора. За това знаят много болни, лекари и производители на хардал.

Преди време учените установиха, че центровете за регулиране на сърдечно-съдовата дейност се намират не в продълговатия мозък, както мислеха по-рано, а в шийния дял на гръбначния мозък.

Богдан РАДИШ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Опознай тялото си“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Януари 2023 февруари 2023 Март 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.