Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » „Дар“ препоръчва

Подбирайте дрехите си

Дрехите на човека трябва да съответстват преди всичко на климата, времето и сезона. Хората, които пренебрегват времето и не се обличат в съответствие със сезона и климата, могат да увредят здравето си. Това се отнася особено за младите хора; мнозина от тях, за да изглеждат модерни и красиви, се обличат леко дори когато е студено. Някои не носят шапки в късна есен или ранна пролет, карат мотоциклети в студено време и когато се разболеят, се чудят: та преди са имали непоклатимо здраве и в студ, и в жега, а сега страдат от болести на главата, очите, горните дихателни пътища, ставите и т.н.

Така например последните години хората започнаха да страдат по-често от ревматизъм, възпаление на бъбреците и сърдечни болести. Една от причините за тяхното широко разпространение е преохлаждането на краката и кръста заради късите дрехи, тънките чорапи и обувките на високи токчета. Тибетската медицина препоръчва в преходния период при смяната на сезоните дрехите да се подбират много предпазливо, да се внимава краката и главата да не се прегряват и изпотяват, тъй като това води до тяхното преохлаждане, което може да предизвика простуда с висока температура, кашлица, хрема дори през лятото. Но тези заболявания не са опасни, бързо се поддават на лечение и минават. По-сложно се лекуват простудите на гръдния кош, гърлото, особено ако възникнат усложнения.

И така, нужно е да се внимава с облеклото и, в зависимост от сезона и времето, дрехите да се сменят. Те трябва да са достатъчно удобни, леки, чисти и по мярка. Обувките също трябва да са меки, сухи, удобни и по мярка.

Материите, от които са направени дрехите, също имат голямо значение за здравето на човека. Най-общо, дрехите се разделят на два вида: на дрехи, които имат топли елементи, и на такива, които имат студени елементи. Също така характерна особеност на дрехите е, че те имат способността да предават или, по-точно, да възбуждат в организма същите елементи, които притежават. Ето защо полезните дрехи за тялото, независимо от сезона и времето, са тези с топли елементи.

Такива са, на първо място, вълнените дрехи. Те предпазват организма от вредни външни въздействия, попиват влагата, като същевременно го зареждат с топли елементи. Използвайте ги най-вече по време на студения сезон.

Други дрехи, които съдържат топли елементи и които са полезни за тялото, са дрехите от памук и естествена /китайска/ коприна. Те са най-подходящите дрехи за през лятото.
Ленените дрехи съдържат средни елементи, затова те са по-подходящи за работни дрехи, отколкото за всекидневно облекло.

Студени елементи съдържат дрехите от дървесно влакно, изкуствена коприна, капрон и други синтетични тъкани. Те са вредни за организма, защото му отнемат топлите елементи, тялото се охлажда, което води до заболявания на кожата и кръвта. Съветваме да не носите такива дрехи през нито един от годишните сезони.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „„Дар“ препоръчва“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 25 юни /петък/ от 19:15 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Май 2021 юни 2021 Юли 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
  • Пости Пости
  • Пълнолуние Пълнолуние
  • Ден на „екадаши“ Ден на „екадаши“
  • Ден на „двете тръби“ Ден на „двете тръби“

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.