Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Психотерапия

Психотерапия » Народни вярвания

Горещници

“Горещниците /15, 16 и 17 юли/... през тези дни не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб, не се мият, не перат. Общо е убеждението, че неспазването на тези забрани води до пожари и градушки...

Някъде на първия на първия горещник вечерта изгасват огъня във всички огнища, а вечерта на третия горещник чрез специален обред палят един общ, нов, жив, млад огън, от който всеки подновява огъня в своето огнище. На места по време на тези празници правят прогноза за времето през януари, февруари и март, на които отговарят съответно първият, вторият и третият Горещник. Познато е още къпането на болни и здрави в лековити води.” /“Етнография на България”/

А Димитър Маринов добавя: “У народа владее поверие, че който се къпе през тия дни в топли води, които извират от земята, болест не го хващала. Особено, които са болни, гледат да се къпят в такива топли води.”

КОМЕНТАР. Това са дни, през които максималната ЯН-активност и ИН-жизненост са вече изчерпани. Това изисква адекватите на ЯН също да бъдат в хармония със състоянието на своя патрон. Огънят е един от основните адеквати на максималната ЯН-активност и най-добрият начин да се покаже нейният край е огънят да бъде загасен по време на Горещниците /Горещни-ЦИ/.

Работата, която е също проява на максималната активност, сега също е на изчерпване, както и самият ЯН. Ето защо сега не е време за труд и хората не работят, като по този начин се хармонизират със състоянието на положителната сила в този момент.
С Горещниците затихващата ЯН-активност изчерпва своята мощ и настъпва моментът, от който ЯН възвръща своята жизненост. Точно този важен момент в годишното движение на вечната КИ /ЦИ/ се ознаменува чрез паленето вечерта на третия Горещник на нов, млад, жив огън, “от който всеки подновява огъня в своето огнище”. И трите народни термина за този огън са синоним на жизненост! Младият огън, като адекват на възродената ЯН-жизненост в този момент от движението на КИ, отново влиза в хармония със състоянието на своя патрон, което го превръща пак в особено полезен и здравословен за хората.

А защо “болни и здрави се къпят в лековити води”?

Горещниците са последните на максималната ИН-жизненост при ЯН-активност и точно сега се предлага последната за човека възможност през годината /нейното начало е положено още на Йордановден /Бабинден/ да се възползва от благотворното въздействие на тази нейна максимална жизненост, като се къпе във водата – адекват на ИН стихия, и нейният адекват, естествено, топлата вода.

Георги ВЕЛЕВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Народни вярвания“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Май 2023 юни 2023 Юли 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.