Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Психотерапия

Психотерапия » Енергиен вампиризъм

Психологически типове на съвременния вампир

В съвременния свят могат да се посочат четири основни психологически типа енергийни вампири, които откроява психологът Сергей Ключников:

 • Вампир-жертва, който се занимава с похищение на чужда енергия от слабост, безпомощност, болести, несполуки. Той може да бъде: а/ болен човек, вампир поради невъзможността да се поддържа сам; б/ нещастен човек, психично и морално потиснат от дадени трудни за него външни обстоятелства; в/ комплексиран човек, който не може да носи бремето на своя собствен живот с тежки личностни конфликти; г/ непоправим песимист, който не притежава вътрешни ресурси, навици и стереотипи на поведение, сили да действа по друг начин, освен постоянно да се оплаква и да иска поддръжка; д/публичен мазохист, получаващ удоволствие от своето душевно самоизтезаване.
 • Вампир-палач, похищаващ чуждата сила съзнателно и целенасочено, който е убеден в своята правота на силния и получаващ удоволствие от този процес. Той може да бъде: а/ делови експлоататор, които изпива жизнените сокове на другите хора изключително от прагматични съображения или изгода; б/ тиранин заради властолюбието си или силната си егоистична воля, която не търпи възражения; г/ садист, смучещ енергията на ближния си вследствие своята извратена душевна патологична природа.
 • Вампир от смесен тип, който изземва чужда енергия ту като жертва, ту като палач в зависимост от обстоятелствата или от този, който е пред него - силен или слаб човек. Той може да бъде: а/ садо-мазохист, защото смяната на способите му доставя удоволствие от подобна смяна на ролите; б/ конформист, който сменя начините на изземването на чуждата сила в зависимост от конкретната ситуация и обкръжението, което му диктува различни правила на поведение; в/ циклотимик, който с определена ритмичност сменя способите на въздействие под въздействието на вътрешните си цикли или смяна на настроението и емоционалното си състояние.
 • Вампир-манипулатор, който похищава чуждата енергия и сменя ролята си на палач или жертва съвсем съзнателно, майсторски въвеждайки човека в кръга на собствените си проблеми и грижи. Той може да бъде: а/ хладнокръвен диктатор, който само по някога сменя жестокия си характер с привидно затопляне, за да може да подлъже жертвата си да му даде поредната порция енергия; б/ радетел, който управлява човека с ласкателство, но понякога рязко сменя ролята си на жесток контрольор; в/ мним приятел, който постоянно товари жертвата си с решаване на неговите проблеми и работа.

Американският психолог Еверет Шострам дава друга интересна и по-подробна класификация на манипулаторите, които похищават чуждата енергия, сила, воля.

 • Диктатор. Той преувеличава своята сила, той доминира, дава заповеди, цитира авторитети - с други думи, управлява своите жертви. Разновидности на Диктатора са: Настойник, Началник, Бос.
 • Парцал. Това е обичайната жертва на диктатора и негова противоположност. Парцалът е майстор във взаимоотношенията си с Диктатора, преувеличава своята чувствителност и се придържа към характерни прийоми: да забрави, да не чуе, пасивно мълчи. Разновидности: Мнителен, Глупак, Хамелион, Конформист, Смущаващ се, Отстъпващ.
 • Калкулатор. Преувеличава необходимостта всичко и всички да контролира. Той лъже, изплъзва се, старае се да надхитри другите. Разновидности: Гешефтар, Аферист, Играч на покер, Правещ реклама, Шантажист.
 • Прилепчив. Противоположност на Калкулатора. Колкото се може изтъква своята зависимост и жадува да бъде обект на постоянни грижи. Позволява незабелязано другите да вършат неговата работа. Разновидности: Паразит, Оплакващ се, Вечното дете, Безпомощен, Хипохондрик, Човек, намиращ се на нечия издръжка.
 • Хулиган. Преувеличава своята агресивност, жестокост, недоброжелателност. Управлява с помощта на различен по род заплахи. Разновидности: Оскърбител, Ненавистник, Гангстер, Заплашващ. Женска разновидност - Свадлива жена.
 • Добро момче. Преувеличава своята грижовност, любов, внимание. Той убива с добрината си. В известен смисъл общуването с него е по-трудно, отколкото с Хулигана, който винаги губи във взаимоотношенията си с него. Разновидности: Угодлив, Доброжелателен моралист, Човек на организацията.
 • Съдия. Преувеличава своята критичност. Никому не вярва, пълен е с обвинения, негодование, трудно прощава. Разновидности: Всезнаещ, Обвинител, Събирател на улики, Позорящ, Оценител, Отмъстител.
 • Защитник. Противоположност на съдията. Прекалено изтъква своята поддръжка и прощава грешките. Той разваля другите с безмерното си съчувствие и не позволява на хората да се издигнат на краката си и да израстнат самостоятелно.

Разновидности: Квачка с пилетата, Покровител, Мъченик, Помощник, Самоотвержен.

Американският психолог подчертава, че всеки човек представлява един от тези типове в по-изразена форма, но в човека могат да се прояват отвреме навреме и останалите разновидности. Обикновено манипулаторът

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Енергиен вампиризъм“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2023 ноевмври 2023 Декември 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
 • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.