Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Психотерапия

Психотерапия » Енергиен вампиризъм

Психологически типове на съвременния вампир

В съвременния свят могат да се посочат четири основни психологически типа енергийни вампири, които откроява психологът Сергей Ключников:

 • Вампир-жертва, който се занимава с похищение на чужда енергия от слабост, безпомощност, болести, несполуки. Той може да бъде: а/ болен човек, вампир поради невъзможността да се поддържа сам; б/ нещастен човек, психично и морално потиснат от дадени трудни за него външни обстоятелства; в/ комплексиран човек, който не може да носи бремето на своя собствен живот с тежки личностни конфликти; г/ непоправим песимист, който не притежава вътрешни ресурси, навици и стереотипи на поведение, сили да действа по друг начин, освен постоянно да се оплаква и да иска поддръжка; д/публичен мазохист, получаващ удоволствие от своето душевно самоизтезаване.
 • Вампир-палач, похищаващ чуждата сила съзнателно и целенасочено, който е убеден в своята правота на силния и получаващ удоволствие от този процес. Той може да бъде: а/ делови експлоататор, които изпива жизнените сокове на другите хора изключително от прагматични съображения или изгода; б/ тиранин заради властолюбието си или силната си егоистична воля, която не търпи възражения; г/ садист, смучещ енергията на ближния си вследствие своята извратена душевна патологична природа.
 • Вампир от смесен тип, който изземва чужда енергия ту като жертва, ту като палач в зависимост от обстоятелствата или от този, който е пред него - силен или слаб човек. Той може да бъде: а/ садо-мазохист, защото смяната на способите му доставя удоволствие от подобна смяна на ролите; б/ конформист, който сменя начините на изземването на чуждата сила в зависимост от конкретната ситуация и обкръжението, което му диктува различни правила на поведение; в/ циклотимик, който с определена ритмичност сменя способите на въздействие под въздействието на вътрешните си цикли или смяна на настроението и емоционалното си състояние.
 • Вампир-манипулатор, който похищава чуждата енергия и сменя ролята си на палач или жертва съвсем съзнателно, майсторски въвеждайки човека в кръга на собствените си проблеми и грижи. Той може да бъде: а/ хладнокръвен диктатор, който само по някога сменя жестокия си характер с привидно затопляне, за да може да подлъже жертвата си да му даде поредната порция енергия; б/ радетел, който управлява човека с ласкателство, но понякога рязко сменя ролята си на жесток контрольор; в/ мним приятел, който постоянно товари жертвата си с решаване на неговите проблеми и работа.

Американският психолог Еверет Шострам дава друга интересна и по-подробна класификация на манипулаторите, които похищават чуждата енергия, сила, воля.

 • Диктатор. Той преувеличава своята сила, той доминира, дава заповеди, цитира авторитети - с други думи, управлява своите жертви. Разновидности на Диктатора са: Настойник, Началник, Бос.
 • Парцал. Това е обичайната жертва на диктатора и негова противоположност. Парцалът е майстор във взаимоотношенията си с Диктатора, преувеличава своята чувствителност и се придържа към характерни прийоми: да забрави, да не чуе, пасивно мълчи. Разновидности: Мнителен, Глупак, Хамелион, Конформист, Смущаващ се, Отстъпващ.
 • Калкулатор. Преувеличава необходимостта всичко и всички да контролира. Той лъже, изплъзва се, старае се да надхитри другите. Разновидности: Гешефтар, Аферист, Играч на покер, Правещ реклама, Шантажист.
 • Прилепчив. Противоположност на Калкулатора. Колкото се може изтъква своята зависимост и жадува да бъде обект на постоянни грижи. Позволява незабелязано другите да вършат неговата работа. Разновидности: Паразит, Оплакващ се, Вечното дете, Безпомощен, Хипохондрик, Човек, намиращ се на нечия издръжка.
 • Хулиган. Преувеличава своята агресивност, жестокост, недоброжелателност. Управлява с помощта на различен по род заплахи. Разновидности: Оскърбител, Ненавистник, Гангстер, Заплашващ. Женска разновидност - Свадлива жена.
 • Добро момче. Преувеличава своята грижовност, любов, внимание. Той убива с добрината си. В известен смисъл общуването с него е по-трудно, отколкото с Хулигана, който винаги губи във взаимоотношенията си с него. Разновидности: Угодлив, Доброжелателен моралист, Човек на организацията.
 • Съдия. Преувеличава своята критичност. Никому не вярва, пълен е с обвинения, негодование, трудно прощава. Разновидности: Всезнаещ, Обвинител, Събирател на улики, Позорящ, Оценител, Отмъстител.
 • Защитник. Противоположност на съдията. Прекалено изтъква своята поддръжка и прощава грешките. Той разваля другите с безмерното си съчувствие и не позволява на хората да се издигнат на краката си и да израстнат самостоятелно.

Разновидности: Квачка с пилетата, Покровител, Мъченик, Помощник, Самоотвержен.

Американският психолог подчертава, че всеки човек представлява един от тези типове в по-изразена форма, но в човека могат да се прояват отвреме навреме и останалите разновидности. Обикновено манипулаторът

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Енергиен вампиризъм“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Юни 2021 юли 2021 август 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
 • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.