Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Психотерапия

Психотерапия » Народни вярвания

Яновден, Необичайният

На 24 юни се е родил пророк св. Йоан Кръстител и се празнува като черковен празник. Но от край време е и народен празник в чест на слънцето и на всички болести. Слънцето дотук е стигнало своя апогей, крайната точка в пътуването си към лятото; оттук ще трябва да се връща към зимата. Тук малко си почива, та затова стои повечко на небето. Като си отпочине, окъпва се в живата вода и на сутринта на Яньовден /Яневден, Еньовден/, окъпано и подмладено, се обръща, за да тръгне назад. От този ден нататък “слънцето, тревите и птиците инясуват” /или от много Ян се превръща в Ин според терминологията на китайската философия и достига своя Ин апогей на Инажден /Игнажден- Бел. ред/.
Много е хубаво на този ден човек да види слънцето при самото му изгряване, а и то да те види и да вземе от тебе сбогом, и да те поръси.

Тоя ден се къпели и всички болести в езерото, дето извира живата вода. Както слънцето, тъй и болестите, като се окъпят, изтриват се и изтърсват и наросват тревите, ето защо тая сутрин ливадите и горите са много росни.

Къпането

На Яньовден се къпе от лоши болести. Къпе се, защото се къпят слънцето и болестите. На тоя ден сутринта много рано, преди да изгрее слънцето, ще отидат на реката /езерото, морето/ и ще се окъпят, като вярват, че в това време се къпе и слънцето, къпят се и болестите – и през тази година болести за него няма да има.

Болничавите се къпят в извори, кладенци и чешми. Има изворчета, които през цялата година са пресъхнали, но на Яньовден ще изври вода и ще потече. Тая вода е лековита, защото вярването утвърждава, че тя се праща от слънцето. От тая вода наливат в стомни, носят у дома и после, като смесват в друга от реката или кладенеца, се къпят, като турят вътре и тревата еньовка.

Еньовският венец

Билките на тоя венец ще се събират много рано в зори: тия билки са всякакви, каквито срещнеш цъфнали в полето: вратига, комунига, чемерика и тинтява, но с изобилие от еньовче. Тия билки, набрани, донасят се вкъщи, и тук от тях увиват еньовския венец. Увиват го на зелена черничева пръчка, а може и на ябълчева, крушова пръчка; увиват билките с червен конец.

През този венец се провират моми, деца и булки и пеят песни.

Като свършат провирането, венеца окачват някъде вкъщи или вън под стряхата и го скътват за през годината. Той се употребява за цяр: от него дават на заболели от незнайна болест самодивска, къпят се с тия билки моми, жени и деца – които са изпити от лоши очи, които са изпили нещо напратено или на които е направено магии.

Билкобер

На този ден брането на билки е повсеместно. Билките на тоя ден се берат много рано – преди слънце. Бере всяка жена, всяка баба, защото всяка билка тоя ден, набрана и изсушена, служи за цяр.

Болестите според народните вярвания са 77 и ½. Седемдесет и седем болки имат цяр, тоест има билки за тях; за половината болест, името на която е назнайно, няма цяр, няма билка. Билкарите знаят коя билка за какво служи, но те не знаят цера за половината болка. Ето защо тоя ден, като се берат различни билки, а за половината няма да се вземе целият стрък, а ще се разцепи половината с цветеца – ще се зажми и ще се откъсне, която билка попадне под ръка. Така по тоя начин са набрани 77 и ½ билки.

Тия 77 и ½ билки, събрани тоя ден, правят на китка, която в Софийско се казва яневска китка. Тя служи за лек през годината. Ако някой заболее през годината от някаква болест, а не може да се познае от каква, тогава зимат билки от тая китка и го кадят или турят във вода и го запойват. Тая китка служи за цяр и на добитъка: ако стоката е нещо нефалита било от някаква болест, било от магии, зимат от тая китка цветовете и ги стрият на прах и гуждат в кърмилката, та закърмят стоката.

По Димитър МАРИНОВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Народни вярвания“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Май 2023 юни 2023 Юли 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.