Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Психотерапия

Психотерапия » Психични заболявания

Депресии

Депресии

Депресивните разстройства все повече нарастват. Около 350 мил. души в света страдат от депресия. У нас са засеганти над 340 хил. души. Пикът на заболяваемостта е 25 – 44 год. възраст. Учените прогнозират през 2020 год. депресиите да заемат второ място след сърдечно – съдовите заболявания. Според американска статистика, всяка четвърта жена и всеки седми мъж, поне веднъж в живота си преживяват депресия. Нежният пол е по-уязвим поради хормоналните смущения, които са характерни за предменструалния, следродовия и климактеричния период. Съотношенияето е 2:1 – жени към мъже.

Пролетта е сезон на депресиите – смяната на слънчевата радиация, промяната на хранителния режим, от прием на по-тежки и мазни храни през зимата и обедняване на организма на витамини и минерални вещества допринасят за възникване на заболяване. Някои форми на депресия са характерни за зимния сезон. Есенния сезон също е актуален за депресивните разстройства. Липсата на достатъчно слънчева светлина през тези сезони отключва появата им. Знаем, че слънцето лекува депресията. Характерна за депресиите е не само сезонността, но и денонощния ритъм - болните се чувстват сутрин зле, а след обед и привечер се подобряват.

Причините

за депресивните разстройства търсим в дистреса, в несигурността за бъдещето, в екстремните житейски ситуации, когато има биологични предпоставки, например – паразити. Наследствената обремененост също има значение за възникване на болестта. Заболяванията на щитовидната и надбъбречните жлези могат да причинят депресия.

Симптомите

на депресивните разстройства – тревожност, потиснатост, неспособност да се изпитва радост, безсъние, безапетитие, спад на имунната активност – това са първите симптоми на заболяването. Не чакайте да се задълбочат, да ви обземе отчаяние и страх, при което все по-трудно ще се справите с всекидневните си задължения, с трудностите в живота.

Когато депресията се задълбочи, води до досада от живота, в главата се въртят черни мисли, понякога планове за самоубийство. При поява на първите симптоми на заболяването, трябва да се направи консултация с лекар. За съжаление, 70 % от заболелите не се лекуват. С чувство на отговорност отбелязвам, че депресивните смущения не са безобидни. Те могат да причинят психосоматични заболявания като – язва на дванадесетопръстника, колити, диабет, артериална хипертония, инфаркт, дори да отключат ракови заболявания.

Лечение

Депресиите са напълно лечими и хората с депресия могат да се върнат към предишния си ритъм на живот.

Ще споделя опита си при лечение на депресии в Здравен център „Дар“. Много често пациентите идват самолекували се или лекувани с бензодиазепами – трaнксен, деанксид, лексотан. С тези медикаменти, които временно потискат симптомите, състоянието по-късно става трудно за лечение.

Ние, в Здравен център „Дар“, при всички случаи постъпваме индивидуално. При лечението включваме задължително хомеопатия, която при депресивните смущения има отличен ефект. Провеждаме психотерапия, при която формираме позитивно мислене и създаваме позитивни базисни нагласи у пациента. Разбира се, при тези депресивни разстройства най-голямото лекарство е Лекарят.

Тежките форми на заболяването, когато пациентът е правил няколко опита за самоубийство и има риск от смъртен изход, го изпращаме при психиатър, който да възстанови с ефективни средства дефицита на субстанциите серотонин, норадреналин и допамин в главния мозък, причинили депресията.

От многото случаи на напълно възстановени пациенти ще споделя няколко случая.
Спомям си отчаянието, в което беше изпаднал 42 год. мъж, съкратен от работа. Той страдаше от безсъние, тревожност, потиснатост. Трудно, но успях да създам добра мотивация, позитивно мислене и след 3 месечно лечение той намери много по-добра реализация от преди, отново се радваше на всичко.

Друг случай на 52 год. жена, победила тежко раково заболяване, благодарение на любовта и силата на своя съпруг – „Не умирай, заедно ще стареем“ повтарял непрекъснато той. Всеки ден се обаждал в определен час, за да се осведоми за състоянието и. Един ден, в този час, телефонът не звъннал, съпругът й получава инфаркт и напуска този свят. След тази загуба, тя беше изпаднала в депресия, изпитваше само тъга и отчаяние и не намираше смисъл да живее. Трябваше да направя всичко, за да я върна към живота, назначих хомеопатия, провеждах психотерапия. Жената (Т.С) се явяваше редовно на контролни прегледи. Един ден, в чакалнята видях жена в елегантен костюм и шапка – не можех да повярвам, това беше тя. Когато човек има желание да си купи нещо, да се облече добре- това е показател, че депресията е отстъпила.

Още един случай на ученичка на 16 год. (М.Б.). Момичето гледаше безмълвно в една точка, обзето от огромно чувство за вина. През лятото била на море с приятеля си. В ден неразрешен за къпане, приятелят й влиза в морето, вълните го поглъщат, той отчаяно викал за помощ, но тя не умеела да плува и не могла да му помогне. Чувството за вина и загубата я бяха довели до силно депресивно разстройство. Когато дойде в Здраен център "Дар"  взимаше антидепресанти, но продължаваше да стои в стаята си, отказвайки прием на храна и контакти. С хомеопатия и психотерапия, създаване на много добри мотивации, тя се освободи от чувството на вина, възвърна настроението си, желанието си да учи, да се вижда със съучениците си. Най – важното е да не допуснем дпресия.

Д-р Румяна ЦАНКОВА

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Психични заболявания“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Септември 2023 октомври 2023 Ноевмври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.