Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Нервна система » Неврози

Какво /не/ знаем за неврозите

Какво /не/ знаем за неврозите

* Болест “на нервна почва” или как болният попада в омагьосен кръг

* Ролята на съвременния начин на живот

Днес все повече се разпространява мнението, че именно съвременната цивилизация е породила неврастенията, именно нашето време е време на невротици. Американският учен Джордж Бърд определи неврозата като болест на „деловите хора“, на цивилизованото общество, което ограничава човека в тесни рамки, залива го с потоци от информация и изисква от него неимоверни усилия, за да поддържа определен начин на живот. Според френските учени Шарко и Бернхайм неврозите са разновидност на душевните заболявания. А техният колега Пиер Жане разглежда неврозите като разстройства, „чийто произход е неизвестен, които започват без причина и изчезват по същия начин, и всички те са еднакво необясними“. А може би не цивилизацията, а ниската култура и невежеството пораждат неврозите?

Защо в такъв случай висококултурният образован инженер страда от натрапчив страх от височина и открито пространство? Защо отличният педагог преди урока извършва странен ритуал – подрежда всички предмети на работното си място по точно определен начин и ако, не дай си боже, липсва само един от тях, той не може да каже нищо?

В някои случаи болните от невроза се възприемат от околните като

чудаци, странни хора, а не като болни.

Много невротици също не се смятат за болни. Други, обратно, разглеждат състоянието си като крайно тежко, критично, въпреки че заобикалящите ги и лекарите не са на такова мнение.

Неврозите... Външно хората изглеждат напълно здрави. „Такива да ги впрегнеш и земята да ореш“ – нерядко чуваме за тях. Здрав външен вид и различни оплаквания, понякога необичайни и странни. В службата на невротиците често пъти не им вярват, подозират ги в симулиране, а в медицинските заведения ги препращат от лекар на лекар. Приятелите им ги съветват „да се овладеят“, „да плюят на всичко“, „да не се предават“. Лекарите им препоръчват почивки, разходки, спазване на режим.

Но тези съвети, дори и при най-добросъвестните опити да бъдат следвани,
не носят облекчение.

И тогава болният посещава терапевта. След многобройните изследвания, анализи, електрокардиограми и рентгенограми лекарите дават „радостния“ отговор: без отклонения от нормата. После идва ред на лекарите от другите специалности. Най-накрая следва „гениалният“ извод, че всичко е на „нервна почва“. А щом е така, се налага да се отиде при невропатолог или психиатър. „Как при психиатър? Аз да не съм луд?“

И кръгат се затваря. А за да постигнем истината, може би трябва да започнем не от болния, а от здравия човек.

Анатолий РУХМАНОВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Неврози“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.