Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Йогийски практики

Д-р Николов: Моите препоръки към йогистите

Древната система Йога изключително успешно възстановява психическото и физическото здраве при тези хора, които хармонично прилагат във времето нейните правила. Естествено е човек да се запита само положителни резултати ли носи упражняването на йогийските техники. Навсякъде в живота ни съществуват определени закони и правила. Съответно при отклонения от тях има вредни последствия. Това важи в пълна степен и за Йога.

Лечебната ми практика непрекъснато ме среща с хора, използвали или прилагащи неща от Йога. Затова бих искал да фиксирам най-честите грешки. Колкото и добра да е дадена система за лечение, винаги остават елементи, които изискват тълкуване от лекар, практикуващ в тази насока.

Една от основните грешки се оказва разпокъсаното изпълнение на част от процедурите в системата Йога - по време и последователност. Напомням, че са обособени степени в тази система - хатха, крийя, раджа и др. и това не е случайно. Усвояването и приложението им е подчинено на един от основните закони за оздравяване - постепенност, последователност и постоянство. Неизбежно във времето всеки човек се убеждава - опитите за прескачане на степени или стъпала водят до неприятни падания и усложнения. Много често опитващите да практикуват неща от йогийските техники залитат към отделни елементи и се учудват защо вместо положителни получават негативни резултати.

Откъде започват тези разминавания?

Някои изпълняват прекалено много асани, друг акцентира главно на дихателните упражнения, трети набляга върху концентрация и медитация. Получава се прекаляване с дадена процедура. Другото разминаване е в неточното свързване между отделните звена на Йога. Съществуват външни и вътрешни очистителни процедури, определен начин на хранене, физически упражнения, морални принципи, дихателни техники, релаксация, концентрация, медитация. Откъде и по какъв начин да тръгне практикуването на системата Йога в съвременни условия?

Неслучайно авторите на книги за Йога предупреждават кое от описаните неща може да бъде изпълнявано самостоятелно и кои техники са приложими само под наблюдението на опитен учител. Без включване в група или курс, само по прочетеното от ръководства упражняването на Йога е опасно за здравето. Целта на такъв курс е да даде вярната насока при всеки човек индивидуално как да изпълнява комплексите в домашни условия.
Освен това контактите между отделните курсисти улесняват обмяната на информация и по-бързо се откриват допусканите грешки в практиката. Атмосферата по време на занятията е такава, че предразполага към хармонизация.

Д-р Коста НИКОЛОВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йогийски практики“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.