Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Природна медицина

Природна медицина » Природна медицина

Животни, които лекуват

* От няколко години в лечението на някои пациенти участват активно кучета, маймуни, делфини...  Резултатите са поразителни!

За кучетата водачи на слепи се знае. Но се знае по-малко, че някои животни се използват заради тяхното положително въздействие върху здравето. Те имат най-напред успокоително действие: в действителност присъствието на животно спира стреса на пациент, който приема по-лесно мъчително понякога лечение. Но освен неговото психологично въздействие едно животно може да се превърне в истински медицински помощник и да участва пряко в грижите. Това лечение с животно се извършва в много области: превъзпитание, коронарни болести, аутизъм, инвалидност.

От десетина години се провеждат изследвания, за да се оцени ефикасността на метода. Едно тях се отнасяло за пациенти, болни от рак в последна фаза, на които били поверени животни-компаньони. За няколко дена тяхната употреба на психотропни лекарства спаднала със 73 %.

Рибите: антистрес за хора с високо кръвно налягане

Изследвания са доказали, че съзерцаването на аквариум намалява кръвното налягане и сърдечния ритъм, както при хората с високо кръвно налягане, така и при хора без подобни оплаквания. По тази причина все по-често има аквариуми при зъболекарите и стоматолозите: в действителност наблюдаването на риби, които плуват във водата, премахва стреса на пациентите преди манипулацията.

Кучето: ценен помощник за инвалидите

Владеещо до 50 различни заповеди /донасяне на вещи, отваряне и затваряне на врати, вдигане на телефона и др./, кучето притежава също така удивителната способност да предусеща епилептична криза: тогава то побутва своя господар, за да го накара да легне в хоризонтално положение. Според извършени проучвания в САЩ и Великобритания в тази област нито едно куче не направило диагностична грешка.

Конят: за равновесие и контрол на рефлексите

Приложено за първи път в Скандинавия през 50-те и 60-те години, това лечение с кон било разработено за лекуване на деца, болни от полиомиелит /детски паралич/ или множествена склероза. Съществуват също така лечебни центрове за пациенти, страдащи от психомоторни смущения: благодарение на упражнения с кон се възвръща усещането за равновесие, както и координацията на движенията.

Делфинът: истински терапевт на деца

Марина, 250-килограмов делфин, е най-известният професор в Долфин Рисърч Сентър във Флорида. Нейните ученици? Затворени и бавно развиващи се деца. Реагирайки чрез скокове с премятане на правилните отговори, делфинът увеличава способността за концентрация на децата. При своето пристигане в центъра Джеръми, на 3 години и половина, почти не можел да се изразява. В края на лечението той започнал да говори.

Маймуната капуцин: в услуга на парализираните

Поразително ловка с пръстите на лапите и на краката, тази малка маймуна живее около 40 години. Било установено, че тя оказва неоценима помощ на парализираните хора: добре обучена маймуна може да извърши около 60 задачи за по-малко от петнайсет секунди. Например: да включи телевизора, да дава храна с лъжица или да борави с мини-прахосмукачка.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Природна медицина“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Февруари 2023 март 2023 Април 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.