Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Източна медицина

Източна медицина » Какво е болестта?

Естеството на болестта

* Както дадена информация на умствено или емоционално равнище, така и микробът може да разболее
* Антибиотиците ­– мина със закъснител

За да се изяви болестта, трябва да са налице две предварителни условия:

  • поддържаща причина за болестта;
  • възбуждаща или отключваща причина.

Първото условие е свързано с предразположението на организма, а второто със стресора или стимула. За да се изяви определена симптоматика трябва да са налице и двете условия.

Според този модел „отключващите“ причини не са материални, а са винаги с динамична /енергийна/ природа, без значение дали са бактерии, вируси, гъбички или някакво въздействие като скръб.

Вярно е, че болестта се индуцира само вследствие на стрес върху организма. Все по-очевидно става, че стресорите не са само специфични бактерии, вируси или други патогенни микроорганизми, но и умствено или емоционално увреждащо въздействие /външно/, създаващо нова ситуация, с която организмът се справя трудно.

Ханс Селие е посветил на този въпрос цял трактат, озаглавен „Стресът на живота“. Както дадена информация, така и специфичен патологичен микроб могат да разболеят организма. Следователно, когато говорим за стимули или стресори /стресове/, ние имаме предвид информация, която е от значение за организма, и която се разпознава незабавно. Такива стимули наричаме „отключващи причини“ на болестта, докато вроденото предразположение наричаме „поддържаща причина“ на болестта.

Информацията или стимулите могат да бъдат възприети на:

  • умствено-духовно ниво;
  • емоционално-психично ниво;
  • физическо-инстинктивно ниво.

Чрез възприетите на умствено и емоционално ниво стимули могат да се отключат различни болести. Психосоматичната медицина се занимава изключително с тези състояния. Всички такива влияния проникват в системата чрез чувстването и мисленето, а последствията могат да се почувстват на всички равнища: умствено, емоционално или физическо, в зависимост от предразположението.

Този тип стрес в никакъв случай не е „физичен“, а е динамичен и енергиен. Подобен динамичен, енергиен процес се развива и когато организмът се разболее под влияние на стресори, които на пръв поглед са напълно материални /микроорганизми, бактерии, вируси и др./.

Болестта ще се изяви само ако вибрационните честоти на стимула и организма съвпаднат.

В такъв случай незабавно се създава ново енергийно състояние и това води до промяна във вътрешната физикохимична среда по такъв начин, че специфичният вирус, бактерия и пр. да могат да растат и да се размножават.

Нека поставим и друг въпрос: „Възможно ли е след срещата на организма със стресора в системата да се развият условия, които да помогнат мутацията на невинни микроорганизми в патогенни?“ Ето какво е виждането на Марк Лопе: „Като превръщаме телата си в бойни полета за химичен контрол над бактериите, ние разрушаваме естествения екологичен баланс на микроорганизмите, поддържащи хомеостазата на вътрешните и външните ни повърхности. Прекомерната употреба на антибиотици, като пеницилина например, може да е допринесла за създаването на благоприятна почва за епидемии от резистентни на антибиотици бактерии и може би дори на СПИН.“

Тези резистентни към антибиотици организми не са играчка. Много от тях притежават същите способности да причиняват болести като изместените от тях щамове. Нещо повече – те създават дълготраен риск, който все още не се е изявил и който заплашва днешното „защитено с антибиотици“ поколение американци. Инфекциите след 1980 г. бяха много по-трудни за лекуване и контролиране отколкото преди това.

Д-р Георгос ВИТУЛКАС

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Какво е болестта?“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

август 2023 септември 2023 Октомври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.