Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За духа и за душата

За духа и за душата » Животът, смъртта и прераждането

Живот или смърт по избор

Всички вещи, които като роби служат на нашите чувства, които ни палят и подтикват, Платон не ги е смятал за истински съществуващи. Значи всички вещи са въображаеми, само за кратък срок приели някакъв външен вид; нито една от тях не е здрава и дълговечна. А ние ги желаем така, като че ли те ще бъдат винаги с нас или че ние винаги ще ги владеем.

Безпомощни и слаби, ние сме сред света на мнимите и празни вещи. Е, нека насочим тогава своя дух към онова, което е вечно, а нашия поглед - към витаещите във висините образи на всички предмети и на пребиваващия сред тях бог, който мисли за това

как да защити от смъртта всичко,

което заради съпротивлението на материята не му се е отдало да направи безсмъртно и да бъдат победени пороците с помощта на разума!

Нека видим сега какво означава края на живота - негова утайка или нещо най-чисто и прозрачно, ако умът все още не е пострадал и чувствата, съхранили се изцяло, помагат на душата, а тялото не се е лишило от сили и не е умряло преди смъртта. Цялата работа е в това, какво да бъде удължено - животът или смъртта? Но ако тялото е негодно да носи своята служба, то защо да не изведем на воля измъчената душа? И може би това трябва да сторим малко по-рано от дължимото, за да не се окаже, че в нужния срок вече сме безсилни да го направим.
И тъй като

жалкият живот е далеч по-страшен от бързата смърт,

глупав е онзи, който не се отказва от кратката отсрочка, за да може на тази цена да се откупи от по-голямата опасност. Само малцина продължителната старост е довела до смърт без страдания, но за мнозина техният бездеятелен живот е бил безполезен. Според теб жестока ли е участта да загубиш малък дял от живота, който и без това ще свърши?

Що се отнася до мен, аз няма да напусна старостта, ако тя ме съхрани цялостно - съхрани по-добрата ми част; но ако тя поколебае моя ум, ако го отнема на части, ако ми остави не живота, а душата - аз ще се изхвърля вън от немощното, готово да рухне здание.

Аз няма да бягам в смъртта от болест,

ако тя е излечима и не засегне душата; аз няма да си отида от болка - та нали да се умре така означава да се предадеш. Но ако зная, че ще трябва да я търпя постоянно, аз ще си отида не заради самата болка, а поради това, че тя ще ми пречи за всичко, заради което ние живеем. Слаб и страхлив е онзи, който умира заради болката; глупав е онзи, който живее заради страха от болка.

Но аз много се разпространявам, пък и предметът е такъв, че за него може да се разсъждава цял ден. Как може човек навреме да завърши живота си, когато не може да завърши едно писмо? Бъди здрав!

Луций СЕНЕКА

Из „Нравствени писма към Луцилий“

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Животът, смъртта и прераждането“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2022 октомври 2022 Ноевмври 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.