Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Храна и хранене

Можем ли без сол?

Мит е, че солта е необходима за организма и че човек по този начин е поправил един голям дефект на природата, която не го е обезпечила със сол в продуктите. Доказва се още, че видите ли, и животните с удоволствие ближат сол.

А в дивата природа животните употребяват ли сол? Ами нашият далечен прародител? Не и не. Че животните с удоволствие ближат сол още нищо не доказва. Вкусното го обичат всички. Но не е задължително то да бъде и полезно.

Най-простият начин да отслабнеш е да готвиш лошо. От невкусна храна няма да надебелееш, но ако работиш много, необходимото количество все пак ще изядеш. Сега най-голямата кулинарна хитрост е: да бъде вкусно, полезно и некалориично. За съжаление солта е един от начините лошата храна да бъде превърната във вкусна. Даже суровите зеленчуци, ако бъдат посолени, вече може да се ядат и без масло. Но може и без сол също.

Вредността на солта е доказана.

Вярно, говори се само за вредата от излишъка, а не изобщо. Солта съдейства за развитието на хипертония, а хипертонията е един от главните рискови фактори за развитие на склероза. Разбира се, от излишъка на сол трябва да се отвиква. Механизмите за вредното действие на солта още не са обяснени с нужната достоверност. Ясно е едно: организмът генетически е разчетен на една солева концентрация в кръвта, а при повишеното й постъпването в организма тази концентрация се увеличава даже ако бъбреците функционират безупречно.

Разнообразната растителна храна и най-вече суровата, за да не се разтварят солите във водата, както това става при варенето им, ще осигури на организма необходимите му соли.

Акад. Николай АМОСОВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Храна и хранене“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Февруари 2023 март 2023 Април 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.