Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Полова система » Мастопатия

Мастопатия

Мастопатията, известна още като фиброкистозна болест на млечните жлези, е патофизиологично смущение при жената, което се среща най-често във възрастта между 18- и 49-годишна възраст и много рядко след менопаузата. Мастопатията се характеризира с образуването на кисти в областта на млечната жлеза, чиято големина варира от няколко милиметра до пет-шест сантиметра в диаметър.

Симптоми

Три симптома поотделно или в комбинация дават основание да се мисли за заболяване на млечната жлеза: болка, отделяне на секреция от зърната и опипване на туморна маса.

Чувството за напрегнатост и болка в млечната жлеза се нарича мастодиния. Това усещане се появява нормално преди менструация и изчезва след нея, но то може да се срещне и при мастопатия.

Причини

Предшестващите заболявания на гърдата /например мастит/, наличието на травма, фамилната обремененост могат да бъдат насочващи за развитието на мастопатията.
Иридологията като отличен метод за диагностика позволява да се установят още в ранен период мастопатичните изменения у една жена.

В повечето случаи наред с проблемите в млечните жлези ирисовата диагностика открива

силно зашлаковане на организма,

изразено чрез замърсено дебело черво, боледуващи бъбреци, интоксикиран черен дроб, лошо функциониращи лимфни капиляри. Кистозните образувания в гърдите могат да се считат като следствие от това зашлаковане, тъй като те представляват натрупване на отпадъчни вещества, които клетките не могат да изхвърлят навън поради замърсената вътрешна среда.

Откъде идват, при това още в ранна възраст, тези отпадъчни вещества? Те се дължат на употребата на алкохол и цигари, кафе в големи количества, нерационалното хранене с преобладаване на рафинирани храни и др.

Други фактори за появата на мастопатия са абортите, липсата на достатъчно сън, дългогодишната употреба на противозачатъчни средства, нежеланието да се кърмят децата след раждането. /Трябва да се знае, че кърмещите жени се възстановяват по-бързо след раждане, страдат по-рядко от рак на гърдата и, може да звучи невероятно, запазват бюста си по-добре./

Лечение

Мастопатията е заболяване, на което не може да се махне с лека ръка, тъй като е

едно предраково състояние.

Много е важно това страдание да бъде открито в началото. Това може да стане най-добре чрез ирисовата диагностика, която се прави в Здравен център „Дар“.

Друг метод за ранното откриване на мастопатията е самоизследването от страна на самата жена. Изследването на гърдите трябва да се прави поне веднъж месечно след навършване на двадесетгодишна възраст. Начинът, по който жената може да обследва своите гърди, може да бъде разяснен от нейния лекуващ лекар-гинеколог.

В лечението на мастопатията се включва мощен арсенал от природни средства.
На първо място стои очистването на организма чрез методиката на Здравен център „Дар“ за очистване на органите и системите.

На второ място по важност стои диетолечението и природосъобразното хранене. Жената трябва да избягва да употребява в своето меню месо и месни продукти, бял хляб и бялобрашнени храни, рафинирани храни като захар, шоколади, сладоледи, сладкиши и др., алкохол, цигари, кафе, газирани напитки; всички тези храни отделят много токсини и зашлаковат организма. Полезни храни са плодовете и зеленчуците, употребени сурови, задушени или запечени, соковете от тях, ядките, рибата, млечните храни и пр.

Фитотерапията с използването на билкови смеси, които стимулират имунната система и пречистват кръвта, има за цел да накара самия организъм за започне активна борба с излишъка от болни клетки.

Своето важно място имат ендогенното дишане и йоготерапията. Изключително силни и положителни резултати се получават при прилагането на уринотерапията - клизми, масажи, компреси, която съдейства за цялостното очистване на организма и за изхвърлянето на шлаките навън.

Практиката на Здравен център „Дар“ показва, че плановата операция на кистата и

млечните жлези може да бъде избегната;

това е важно да се знае, защото аспирационното или по друг начин отстраняване на кистата или кистите не решава проблемите, тъй като много често след това кистозните образувания се появяват отново.

Ролята на лекаря е много важна за успешното лечение на мастопатията, тъй като той преценява най-добре какво е действителното състояние на гърдите /дали става дума за доброкачествено отклонение или за заболяване, дегенерирало вече в злокачествено/ и какви трябва да бъдат усилията от страна на пациента според стадия на заболяването. Ето защо прегледът при мамолог или иридолог е наложителна мярка при неговото лечение, която не може да се избегне.

Не малко значение в профилактиката на заболяването има воденето на правилен полов живот, който предполага използването на безвредни контрацептивни средства, взимането на мерки за недопускане на аборти, кърмене на децата и др.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Мастопатия“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Февруари 2023 март 2023 Април 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.