Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Природна медицина

Природна медицина » Гладолечение

Кога да се гладува?

По правило лечебното гладуване трябва да се провежда през втората или четвъртата фаза на Луната. От друга страна е добре един от дните на гладуването да съвпада с личната зодия. Но ако денят на личната зодия е винаги в първата или третата лунна фаза? Кое е по-важно - да се съблюдават благоприятните лунни фази или деня, в който Луната е в рождената зодия?

Пенка Бангова, Бургас

Уважаема г-жо Бангова, за благоприятното провеждане на лечебното гладуване съществуват много фактори в зависимост от целите, които искаме да постигнем. Първо, трябва добре да се знаят противопоказанията за всяко лечебно гладуване, а те са основно ОСЕМ ПРАВИЛА. Второ, ако човек се е разболял, да кажем от грип или е настинал, едно тридневно въздържане от храна, предприето веднага, ще му бъде само от полза, несависимо от лунните фази. То може да бъде на вода или на сокове и чайове.

Друг е въпросът, ако искаме да предприемем профилактично лечебно гладуване или няколко такива през годината. Ние в Здравен център „Дар“ не препоръчваме повече от 7-дневно гладуване само на вода и то по време на четирите големи поста в годината - Великия пост, Петровите, Богородичните и Коледните пости. Във Вашето писмо, доколкото се разбира, става дума именно за профилактично гладуване. Най-благоприятното време за провеждането му зависи от сезона, дошата на човека /Вата, Питта или Кафа/, моментното здравословно състояние, психологическата нагласа, да няма лекарски противопоказания и др. Чак тогава идва редът и на благоприятните лунни фази - втората и четвъртата, и преминавенето на Луната през съответния зодиак, което средно става за 2,5 денонощия. Ако гладуването е 7-дневно, по-силно и трайно е въздействието на лунните фази, но още по-добре е, ако те съвпаднат и със знака на зодиака, в който се е намирала Луната по време на раждането /важен е и часът на раждането!/. Ако гладуването е краткотрайно, например еднодневно, то най-благоприятнити са дните на “екадаши” - 11-я и 26-я ден от новолунието. Ако е 3-дневно, добре е то да бъде в дните на личния лунен зодиак /да не се бърка със слънчевия зодиак/. Личният опит обаче може да внесе съответни корекции и той е най-важният.
За влизането на Луната в съответния знак на зодиака трябва да се отчитат и следните фактори. Ако Луната е влязла в знака на зодиака късно вечер, то в лунния календар съответният знак е отбелязан в три дни. Ако Луната е влязла в знака в началото на деня, тя пребивава в този знак два дни и това също е отразено в лунния календар. Ако Луната е влязла в знака късно вечерта, то денят в по-голяма степен се характеризира с действието на Луната в предходния знак.

Провеждането на лечебно или профилактично гладуване е голямо изкуство, което се постига с дългогодишна практика и ръководство на вещ учител и най-добре под медицински контрол на лекар природолечител. Сред най-важните фактори за успешно въздържане от храна, според нас, са мотивацията, положителната психологическа нагласа и молитвата.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Гладолечение“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2022 декември 2022 Януари 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.