Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Природна медицина

Природна медицина » Гладолечение

Кога да се гладува?

По правило лечебното гладуване трябва да се провежда през втората или четвъртата фаза на Луната. От друга страна е добре един от дните на гладуването да съвпада с личната зодия. Но ако денят на личната зодия е винаги в първата или третата лунна фаза? Кое е по-важно - да се съблюдават благоприятните лунни фази или деня, в който Луната е в рождената зодия?

Пенка Бангова, Бургас

Уважаема г-жо Бангова, за благоприятното провеждане на лечебното гладуване съществуват много фактори в зависимост от целите, които искаме да постигнем. Първо, трябва добре да се знаят противопоказанията за всяко лечебно гладуване, а те са основно ОСЕМ ПРАВИЛА. Второ, ако човек се е разболял, да кажем от грип или е настинал, едно тридневно въздържане от храна, предприето веднага, ще му бъде само от полза, несависимо от лунните фази. То може да бъде на вода или на сокове и чайове.

Друг е въпросът, ако искаме да предприемем профилактично лечебно гладуване или няколко такива през годината. Ние в Здравен център „Дар“ не препоръчваме повече от 7-дневно гладуване само на вода и то по време на четирите големи поста в годината - Великия пост, Петровите, Богородичните и Коледните пости. Във Вашето писмо, доколкото се разбира, става дума именно за профилактично гладуване. Най-благоприятното време за провеждането му зависи от сезона, дошата на човека /Вата, Питта или Кафа/, моментното здравословно състояние, психологическата нагласа, да няма лекарски противопоказания и др. Чак тогава идва редът и на благоприятните лунни фази - втората и четвъртата, и преминавенето на Луната през съответния зодиак, което средно става за 2,5 денонощия. Ако гладуването е 7-дневно, по-силно и трайно е въздействието на лунните фази, но още по-добре е, ако те съвпаднат и със знака на зодиака, в който се е намирала Луната по време на раждането /важен е и часът на раждането!/. Ако гладуването е краткотрайно, например еднодневно, то най-благоприятнити са дните на “екадаши” - 11-я и 26-я ден от новолунието. Ако е 3-дневно, добре е то да бъде в дните на личния лунен зодиак /да не се бърка със слънчевия зодиак/. Личният опит обаче може да внесе съответни корекции и той е най-важният.
За влизането на Луната в съответния знак на зодиака трябва да се отчитат и следните фактори. Ако Луната е влязла в знака на зодиака късно вечер, то в лунния календар съответният знак е отбелязан в три дни. Ако Луната е влязла в знака в началото на деня, тя пребивава в този знак два дни и това също е отразено в лунния календар. Ако Луната е влязла в знака късно вечерта, то денят в по-голяма степен се характеризира с действието на Луната в предходния знак.

Провеждането на лечебно или профилактично гладуване е голямо изкуство, което се постига с дългогодишна практика и ръководство на вещ учител и най-добре под медицински контрол на лекар природолечител. Сред най-важните фактори за успешно въздържане от храна, според нас, са мотивацията, положителната психологическа нагласа и молитвата.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Гладолечение“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Май 2023 юни 2023 Юли 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.