Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

За духа и за душата

За духа и за душата » Мир чрез култура

Музика и танц

* Римляните само са гледали, елините сами са танцували

Музиката, това е чувственото възприятие на числото. И ако редовете от числа и техните съчетания, върху които се изгражда музикалната мелодия, се възприемат от нашето същество чувствено, то това става поради обстоятелството, че нашето тяло в неговата дълга биологическа еволюция се е изграждало в онези числови комбинации, които сега ни звучат в музиката.

Музиката в буквалния смисъл на думата е паметта на нашето тяло за историята на творението. Затова всеки музикален такт точно съответства на някой жест, някъде съхранил се в паметта на нашето тяло. Идеалният танц се създава тогава, когато цялото ни тяло се превръща в звучащ музикален инструмент и на всеки звук, като резонанс , ще се ражда жест. Танците на известната Мадлен, танцуваща под хипноза, са основани върху това. Но танцът под хипноза – това е жесток опит върху човешката душа, а не изкуство

Пътят на изкуството е да осъществи същото, но само чрез съзнателно творчество и осъзнаване на своето тяло.

Да изваеш тялото си така тънко и звънтящо, както дървото на стария страдивариус, да се достигне до там, че то да стане изцяло като един музикален инструмент, звучащ с вътрешна хармония – това е идеалната цел на изкуството на танца.

Има ли нещо по – прекрасно от човешкото лице, отразяващо точно и хармонично онези вълни от настроение и чувства, които се издигат от дълбините на душата? Нужно е цялото ни тяло да стане лице. В това е тайната на елинската култура: там цялото тяло е било огледало на духа. Танцът – това е същият свещен екстаз на тялото, както молитвата за душата. Затова танцът по своята същност е най – високото и най – древното от изкуствата. Той е на по – високо равнище, отколкото музиката, той стои по – високо от поезията, защото в танца без посредството на думата и без посредството на инструмента човек сам става инструмент, песен и творец и цялото му тяло звучи като тембъра на гласа.

Такъв идеален танц може би не съществува. Айседора Дънкан е само обещание за този бъдещ танц, само намек за него. Танцът – това е всенародно изкуство. Докато ние сме само наблюдатели на танца – танцът няма да има своето културно очистително значение

Това не е изкуството, на което можеш да се любуваш отстрани: трябва да бъдеш овладян от него, трябва сам да го сътворяваш. Римляните само са гледали как танцуват, елините сами танцуваха – ето разликата между двете култури: войнишката и художествената.

Първата създава балет, втората – очистително тайнство. Когато говоря за танца, аз говоря само за последния.

Музиката и танцът – това е старо и изпитано религиозно – културно средство за разкриване на душевния хаос и преобразуването му в друга насока. Но тук работата е не в танца, а в ритъма: душевният хаос, настъпващ от нарушеното равновесие на силите и тяхното проявление в човека може да бъде оформен и осъзнат, когато човек отново овладее ритмите и числовите съотношения, които образуват тялото. За това цялото си съзнание трябва послушно да отдадем на духа на танца. Ето защо смятам танца за огромен фактор на социалната култура.

Максимилиан ВОЛОШИН

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Мир чрез култура“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Ноевмври 2023 декември 2023 Януари 2024
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.