Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Здравословен живот

Здравословен живот » Постите

Пост и молитва

* Те са двете крила, с които ще излетим от бездната на себелюбието

Постът е едно от най – великите и дълбоки тайнства във всяка религия. Човешкият дух върху крилата на поста полетява и се извисява до небето, за да стигне до катарзис – пречистване. Псалмопевецът от 34 псалом казва: „Аз се обличах във вретище, изнурявах душата си с пост, и молитвата ми се връщаше в пазухата ми“. Постът води до

ПОКАЯНИЕ.

Когато душата се съзре в божествена светлина и съвършенство, разбира колко е недостойна за Божията любов. Един от най – великите човеци и светии, преминал през земния живот, апостол Павел като Савел тръгва за Дамаск да преследва учениците на Христос. Чува гласа на Бога:

- Савле, Савле, защо Ме гониш?

- Кой Си Ти, Господи? – пита ослепеният от светлината Савел.

- Аз съм Исус, когото ти гониш.

Савел е разтърсен. Отива в Дамаск „и три дена нито яде, нито пи...“ ПОСТ! В него една душа се пречистваше. Като люспи една след друга падаха омразата, фарисейското лицемерие и фанатизъм, гневът и традициите. Един човек се покайваше.

Исус е човешкият и Божият Син. И въпреки това, преди да започне спасителната си дейност, отиде в пустинята и пости и се моли 40 дни и нощи. Какво преживя там? Сатана му предложи три изкушения. Първо – хляба, земното. Второ да се хвърли от крилото на храма. И трето властта на всички земни царства, ако му се поклони. И всичко бе мотивирано със Словото. Достоевски казва, че ако се съберат всички философи и писатели пак не биха могли да измислят нещо по – страшно и всеобхватно за човешкия дух, за падението му от тези три съблазъна.

Постът и молитвата ще ни вдъхне сила да излезем от кризата. Именно в дни на народно бедствие постът е най – необходим. Израил, често нападнат от неприятелска армия, ридае, пости и се моли. Тогава „във всяка област и място наставаше голямо тъгуване у юдеите. И пост, и плач, и вик, вретище и пепел служеха за постелка на мнозина“.
Но постът има своето духовно оправдание само, ако доведе до покаяние и до божествена сила за

СЛУЖЕНИЕ И ПОДВИГ!

Не е достатъчно да се въздържаме от храна и блажно. Те са необходими. Ала постът и молитвата са двете крила, с които ще излетим от бездната на себелюбието към небето на истината и свободата, на любовта и добротата. Те са двуострият меч, с който ще разсечем оковите на робите и ще пуснем угнетените на свобода. Те ще ни направят подобни на Исуса, като ни изпълнят с Духа Му. Ще ни дадат сили да изпълним заповедите Му.

Чрез Исая се казва:

– Раздели хляба си с гладните и скитниците – сиромаси заведи в дома си. Видиш ли гол, облечи го!

Не са ли това Христовите думи и доказателство за единния Дух: 
– Гладен бях и Ме нахранихте. Гол бях и Ме облякохте. В затвора бях и Ме посетихте... Това, което сте направили на един от Моите най – малки братя, на Мен сте Го направили!

И само тогава постът ще бъде приет и „твоята светлина ще се яви като зора и твоето изцеление скоро ще процъфти и Словото Господно ще те придружава“.

Какви чудесни обещания! Ако постът ти бъде пълен, във всички измерения, ще бъдеш благословен и здрав, блажен и свободен и в сърцето ти ще пребъде Царството Божие.

Преподобният Тимотей МИХАЙЛОВ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Постите“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Септември 2022 октомври 2022 Ноевмври 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.