Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Природна медицина

Природна медицина » Музиколечение

Музиката на сърцето

* Защо вокалната музика се смята за най-висше изкуство

Изкуството на източната музика се нарича „Кала“ и има три аспекта: гласен, инструментален и изразяващ движение.

Вокалната музика се смята за най-висше изкуство, защото тя е естествена; ефектът, произведен от инструмента, който е само една машина, по никакъв начин не може да бъде сравнен с човешкия глас. Колкото и да са съвършени струните, те не могат да произведат същото впечатление на слушателя, както гласа, който произлиза направо от душата като дишане и достига повърхността посредством ума и гласните органи на тялото.

Когато душата иска да изрази себе си с глас, тя отначало предизвиква активност в ума;

а умът с помощта на мисълта предизвиква тънки вибрации на ментален план; те на свой ред се развиват и преминават във вид на дишане през областите на корема, белите дробове, устата, гърлото и органите на носа, карайки през цялото време въздуха да вибрира, докато не се появи на повърхността като глас. Затова гласът естествено изразява позицията на ума, истинска или лъжовна, искрена или неискрена.

Гласът притежава онзи магнетизъм, който го няма в инструмента,

защото гласът е идеалният природен инструмент, по чийто образ са моделирани всички инструменти на света. Ефектът, произвеждан от пеенето, зависи от дълбочината на чувството на пеещия. Гласът на певеца, умеещ да съчувства, съвършено се отличава от безсърдечния глас. Колкото и изкуствено да бъде развит гласът, той никога няма да предаде чувството, изяществото и красотата, докато сърцето също не бъде развито.

Пеенето има двоен източник на вдъхновение: изяществото на музиката и красотата на поезията. Ефектът, произвеждан върху слушателите, е пропорционален на това, как певецът чувства думите, които изпява, или, с други думи, как неговото сърце акомпанира на песента.

Ефектът на инструменталната музика също зависи от еволюционното равнище на човека, който чрез върховете на пръстите изразява с помощта на инструмента степента на своето развитие. С други думи, неговата душа говори посредством инструмента.

И накрая за двигателната музика на танца. Движението е природата на вибрациите. Всяко движение съдържа в себе си мисъл и чувство. Това е вродено изкуство в човека. Обобщавайки всичко, може да се каже, че танцът е изящно изражение на мисълта и чувството, без да се произнасят думи. Той може също да се използва, за да произведе впечатление на душата с движение, да създаде пред нея идеална картина. Когато красотата на движението се възприема като присъствие на божествения идеал, то танцът се превръща в свещен.

Хазрат Инайят ХАН

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Музиколечение“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Юли 2022 август 2022 Септември 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.