Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За семейството

За семейството » За вас, родители!

Липса на апетит при бебето

* Независимо от причината, никога не насилвайте детето си с храна ­ то е по-мъдро от нас

Отказът на бебето от храна практически не изисква веднага да потърсите лекар. Има случаи обаче, когато това е необходимо. Прави тогава, когато отказът от храна става внезапно и категорично /детето не иска да приеме дори една лъжичка/, а така също в случаите, когато отказът се с провожда с викане, повтарящо се през определено време, понякога с повръщане. При тези симптоми извикайте бързо лекар, защото е възможно да се е появило заболяване, изискващо бърза хирургическа намеса /например апендицит, херния/. Не бива да се протака и когато в изпражненията на детето се е появила кръв.

Ако майката не може веднага да прецени причината за липсата на апетит, тя, разбира се, започва да се вълнува. Когато мъничето е болно и не се храни, тя го смята за нещо нормално. Когато обаче то изглежда здраво, но не се храни, това за нея е непонятно. И ако това явление продължи дълго време, майката започва силно да се безпокои и в нейното въображение започват да се въртят различни заболявания, а храненето на малкия се превръща в истинска драма.

В този случай тя трябва да се убеди, че отсъствието на апетит у детето не е предизвикано от някаква сериозна причина. След това да знае и за някои други причини, предизвикващи безапетитие.

Първа причина

Случва се детето да има някаква инфекция, например хрема, която може да го лиши от апетит. Когато тя премине, апетитът се завръща. Смяната на режима също може да доведе до смущения в храненето.

Ако детето се отказва от храна заради някакво инфекциозно заболяване или смяна на режима, нашият съвет е да не се насилва за храна, а да се изчака естественото развитие на нещата. При диария или температура, то се слага на диета. Когато детето се поправи, не бързайте веднага да го карате да се храни. Бъдете търпеливи, дори бебето да е отслабнало. След като се възстанови напълно и може да преварява повечко храна, апетитът му ще се възвърне, понякога дори в повечко.

Втора причина

Тя е свързана с поникването на зъбчета. Например детето е навършило шест или девет месеца. То плаче, лошо спи, изпражненията му не са добри, отделя слюнка. Огледайте венците му. Ако те са зачервени, това означава, че скоро ще му поникнат едно или две зъбчета. Когато това стане, апетитът ще се възвърне. Затова не се вълнувайте, ако кривата на телесното му тегло се понижава. Можете да се посъветвате с вашия педиатър, той може да предпише по-подходяща храна.

Трета причини

Признакът е единствен: липса на апетит. Майката се безпокои, че детето по-малко яде от обикновеното. Не се вълнувайте. Детето може да се чувства така, както вие понякога: то просто не е гладно, колкото обикновено. Освен това и вкусовете му могат да се менят. Днес се храни с дадена храна нормално, но утре може вече да не я иска. Това се случва също, когато майката постоянно го храни с предпочитаната от него храна – накрая тя просто му омръзва.

И накрая, при всички деца в определени периоди апетитът им се снижава. Това може да бъде свързано с промяна на атмосферните условия, необичайния шум, музика, дисхармония в биоритмите на детето, тревожност у майката, която се прехвърля и на детето и пр. В края на краищата бебето не е само наше дете, но и дете на природата, а тя си има свои закони и правила.

Лоранс ПЕРНУ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За вас, родители!“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Февруари 2023 март 2023 Април 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.