Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Опорно-двигателна система » Други

Плоско стъпало

* Профилактиката е най-доброто средство да не получим плоско стъпало
* Специалните упражнения и общото укрепване на организма ще помогнат и в по-напреднала възраст

Плоскостъпието е доста широко разпространено сред млади и стари. Когато е вродено, то лесно може да бъде отстранено още в детските години с подходящи упражнения, стига родителите навреме да му обърнат внимание и да потърсят съветите на ортопед. В по-зряла възраст то може да настъпи в резултат на носене на неподходящи обувки, да бъде професионално /продължително стоене на крака/ или в резултат на общо отслабване на организма. Дори и съвсем нормално стъпало може да стане плоско, ако човек продължително време стои на крака, и то с неподходящи обувки на краката – най-вече това важи за жените.

Как да разберем,

дали имаме плоскостъпие и в каква фаза се намира то?

Намажете си ходилата с някаква мазнина и стъпете върху лист бяла хартия. Тялото трябва да бъде изправено, а двете стъпала да бъдат близко едно до друго, за да бъде равномерно разпределена тежестта върху тях. Върху хартията ще се отпечата долната част на стъпалото, която допира пода.

Сега отбележете с молив вътрешните краища на отпечатаното стъпало. След това разделете отпечатъка през средата с хоризонтална черта, която разделете на три равни части. Ако отразената част от вашето стъпало заема 1/3 част от хоризонталната линия, това означава, че стъпалото е правилно развито. Ако тази част от стъпалото заема половината от линията, това е предупредителен сигнал, ако заема цялата линия – налице е плоскостъпие.

Към най-честите отклонения, които са резултат най-вече от продължително стоене, спада сплеснатата предна част на стъпалото, тоест намаляване на извивката в предната част на стъпалото. Тази аномалия причинява болки при ходене и задебеляване на кожата на това място.

Лечението е комплексно.

Преди всичко, когато се работи в стоящо положение /келнери, продавачи, фризьорки, бръснари/, се носят обувки с дебели и меки подметки. Добър вариант са и обувките с връзки, обхващащи глезена. Те са от плат с изрязани пръсти и пети и това позволява краката да се проветряват. Всеки свободен миг трябва да се сяда и почива, като стъпалата са кръстосани и подпрени на външните краища – по една минута 3-4 пъти на час.

Допълнителните упражнения са много и те трябва да се правят постоянно. Това са подскоци, бягане, ходене. Например бягане с боси крака по мокра трева, по плитка вода върху чакъл или пясък /морския бряг/, ходене по неравен вълнист терен с еластични, меки обувки с тънки подметки, ходене боси с високо вдигнати пети, маршировка пети-пръсти /осем крачки с високо повдигнати пръсти на пети, осем крачки с високо вдигнати пети на пръсти/; хващане с пръстите на краката на хартиено топче, парцалче, камъче с всяко стъпало поотделно и др. Необходимо е общо укрепване на организма, засилване на кръвообращението, намаляване на телесното тегло, когато то е наднормено. Само след месеци упорита работа резултатите ще бъдат налице.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Февруари 2023 март 2023 Април 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.