Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Йогийски практики

Йога за възрастни

Древните йоги са знаели много неща, които научните изследвания сега само преоткриват. Факт е, че „губите това, което не употребявате“. Днес лекарите насърчават болните, които се възстановяват от сърдечни заболявания, да се занимават с подходящи упражнения. Релаксационна техника се преподава в болниците и помага в различни случаи – от бременност до безпокойство и от безсъние до астма. Вече не е необичайно за лекарите да препоръчват йога или самите те да я практикуват.

Съвременната медицината насърчава възрастните хора да продължават да се движат. Това е особено важно за страдащите от артрит. Много възрастни болни са споделяли, че намират йогийските упражнения особено полезни за това заболяване.

Упражненията са един от най-простите начини за намаляване ефекта от стреса,

защото подобряват най-общо телесния тонус и устойчивостта към болести. Те укрепват мускулите и чрез ускоряване на общия метаболизъм и увеличаване на кислородното съдържание поддържат растежни процеси във всички телесни клетки.

Древната практика на йога е идеална за възрастни хора, включително с минимална и дори тежка инвалидност. Когато стареем, често възникват проблеми със здравето - костно-ставни заболявания, затруднено дишане, сърдечна слабост и други.

Повечето хора се боят от упражненията, когато са се наранили или са неразположени. Другите може би имат чувството, че са общо сковани или, че не са вече така млади и действително не харесват всички тези, свързани с енергично подскачане „поддържащи здравето“ упражнения.

Системата йога се възприема така добре, защото нейните бавни, плавни движения биха могли да бъдат адаптирани към всеки индивид.

Ако можете да повдигнете ръката си на височината на раменете, това е добре. Необходимо е да се намери точната граница между усилие и напрежение, без мисъл за състезание или чувство, че трябва „да се поддържате“.

Йога е повече от физическо упражнение. Различните й степени акцентират върху позата /асана/ и контрола върху дишането /пранаяма/. Мисловните упражнения също участват – концентрация, предизвикване на зрителни представи и, разбира се, релаксация. Това е напълно балансирана и преди всичко умерена и универсална система за здраве и профилактика.

Д-р Матю МАНИНГ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йогийски практики“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Май 2022 юни 2022 Юли 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.