Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Йога

Йога » Йогийски практики

Мудрите

* Мудрите ефективно въздействат върху тялото и душата и имат ярко изразено лечебно действие

Терминът „мудра“ има няколко значения. Той означава жест, положение на ръцете, печат или даже символ. В същото време с мудри се наричат определени позиции на очите, положението на тялото и дихателни техники. Тези символични положения на пръстите, очите и тялото нагледно описват определени състояния или процеси на съзнанието. И обратното, определени позиции могат да привеждат съзнанието към състояния, които данните положения символизират. По този начин мудрите

активизират определени мозъчни и/или душевни зони и им оказват съответното влияние.

Мудрите също така са активни и на физическо равнище. Ние ефективно можем да въздействаме и да влияем на своето тяло и душа сгъвайки, кръстосвайки или изтегляйки пръстите или докосвайки ги един с друг.

Докосване до Божественото – така действат мудрите, създавайки особена връзка с космическото съзнание. Тази връзка е заложена в осовата и на знаменитата мудра на ръцете на йога.

Големият палец олицетворява космическото /божественото/ съзнание, а показалецът е символ на индивидуалното /човешкото/ съзнание. С този жест човек изразява страстно желание и стремеж. Показалецът представлява вдъхновение /енергия отвън/, а големият палец отговаря за интуицията /вътрешна енергия/. В дадената мудра /виж. рисунката/ интуицията и вдъхновението формират затворено единство. Силите на микрокосмоса и макрокосмоса се обединяват и взаимно се обогатяват.

Как може да се практикуват мудрите? Това е достатъчно опростено. Мудрите могат да се изпълняват седейки, лежейки или в изправено положение, а също така при ходене пеш. Убедете се, че всички части на тялото ви са симетрични относно центъра. Вие трябва да бъдете

отпуснати и по възможност да загърбите всякакви грижи.

Практикуването на мудрите не изисква определено време и място.

За лечебно въздействие на остри недъзи, правенето на мудри се прекратява с постигане на резултата. При хронични заболявания времетраенето на тяхното изпълнение може да варира от 3 до 30 минути от два до четири пъти дневно. Някои индийски учители препоръчват една мудра да се прави 45 минути, или три пъти на ден по 15 минути.
Мудрите действат веднага или след някое време. Отначало се чувства затопляне, болката и неразположението преминават, настроението се повдига и човек се чувства обновен. Но в самото начало ефектът може да бъде и обратен - чувство за умора, хлад и треска. Това също е положителен признак за въздействието на мудрите.

Гертруда ХИРШИ

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Йогийски практики“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Май 2022 юни 2022 Юли 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.