Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Полова система » Други

Изкривяване и спадане на матката

* Природолечението дава трайни положителни резултати

Заболяванията на матката имат най-различен характер, сред тях са и случаите с нейното изместване в една или друга посока. Нормално тя е наклонена и прегъната леко напред. Обаче ако този наклон стане по-голям от обичайното, прегъването е по-силно, матката се изкривява напред. Сред причините за това състояние са недоразвитата матка, някои възпалителни процеси в половите органи, чести раждания, бързо затлъстяване, обща слабост на организма и др.

Признаците на изкривяването напред са болки преди настъпването на менструацията, които често са присвиващи и преминават след появата на изобилна кръв. Ако не се вземат навреме необходимите мерки, може да се стигне до безплодие, болезнени менструации. Тази аномалия може да бъде сравнително лесно овладяна с подходящо лечение.

Има случаи обаче, когато матката е разположена и прегъната назад, и то в различна степен. В този случай говорим за недоразвити полови органи, продължително лежане по гръб след раждане при препълнен пикочен мехур, различни възпалителни процеси.

Признаците на тази аномалия са

  • болки в кръста;
  • нередовна менструация, често болезнена и обилна;
  • бяло течение;
  • чести аборти;
  • понякога настъпва и
    безплодие.

Спадането на матката е свързано с изместването й надолу към влагалището, без да премине навън от него. В случаите, когато матката излезе навън от влагалището, вече се говори за изпаднала матка. Обикновено спадането и изпадането на матката стават постепенно и са свързани.

Причините са в отслабване на връзките на матката при трудно или често раждане, при несполучлива оперативна намеса. Случва се това състояние да се дължи на вродена слабост на поддържащите матката връзки. Сред честите причини са и бързото и значително отслабване, което се наблюдава при жените, особено по-младите, които се подлагат на драстични диети с цел да отслабнат.

Матката обаче може да спадне и при вдигане на тежки предмети и продължителна физическа работа. Спадането се благоприятства от повишено налягане в коремната кухина при препълнен пикочен мехур или черва /запек/, спаднало напречно дебело черво, при наличието на тумор. Носенето на стегнати дрехи, корсети или пояси също силно натискат червата върху матката и водят до нейното спадане от обичайното й място.

Спадането причинява теглещи болки и натиск, а често и болки в кръста. Жените страдат от често уриниране. Случва се при напън в резултат на кихане, смях, кашлица и др. урината да не може да се задържи и се стига до изпускането й. Затруднява се движението, а поради дразненето и триенето могат да се образуват болезнени разранявания, оток или възпаление. Често е налице запек, бяло течение, по-обилна менструация, главоболие, разстройство на стомаха.

При забременяване матката си отива на обичайното място, но след раждането тя отново спада, понякога в по-силна степен.
Макар и рядко, но се случва да настъпи извръщане на матката, при което вътрешната й страна се извръща навън, както се обръща ръкавица. Най-често това извръщане е вследствие на раждане, водено от неумела акушерка, но може да се причини и от подутости и тумори, които са се развили вътре в матката.

Лечение и профилактика

Най-доброто лечение си остава профилактиката. А това означава грижи за здравето на жената с нейните специфични изисквания. Навреме да се овладяват всякакви възпалителни процеси в областта на половите органи, течения, спазването на необходимата хигиена, избягването на аборти. Вдигането на тежести и усилената физическа работа са противопоказани както за момичетата, така и за жените в зряла възраст.

Особено внимание жените трябва да обърнат в случаите, когато е налице запек. Той води до натрупването на непосилни за напречното дебело черво натрупвания и тежести, които автоматично довеждат до неговото спадане надолу и притискане на всички органи в областта на малкия и големия таз, включително и на матката с произтичащите от това усложнения и заболявания.

Природолечението на тези аномалии на матката изисква комплексен подход. На първо място е необходимо укрепването на организма с всички достъпни природни мерки и най-вече с очистването на дебелото черво, черния дроб. Рационалната диета и упражнения /йога, подходяща гимнастика, укрепване на коремната преса, разходки сред природата, плуване и др./ са само част от мерките, които лекуващия лекар природолечител и пациентката могат да набележат в зависимост от индивидуалните дадености, предпочитания и възможности. Разбира се, тук има място и прилагането на фитотерапията, акупресурата, масажа.

Добре е по време на лечението да се избягват половите контакти или пък те да са много внимателни и щадящи за жената.

Като правило природолечението е успешно и е с трайни резултати, ако пациентката е активната страна в този процес.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Май 2022 юни 2022 Юли 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.