Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Вредни навици и пороци » Тютюнопушене

Отказване от тютюнопушенето

При тютюнопушенето е много по-добре тялото да бъде прилъгано да изостави навика си, отколкото да бъде насилено. Историята разказва, че Зигмунд Фройд пушел по двадесет цигари на ден години наред, докато не започнал да страда от сърцебиене. По съвета на своя лекар той се опитал да изостави пушенето, но веднага щом отказал цигарите, сърцебиенето се удвоило; това го върнало към стария му навик.

За да се откажете от тютюнопушенето възможно най-безболезнено, трябва да спазвате три основни правила:

 1. Не се опитвайте да се откажете от пушенето насила или съзнателно. Твърдо взетото решение ще ви доведе единствено до провал. И никотинът, и навикът да посягате към цигарата са еднакво вредни привички. За да се отървете от тях, трябва да се окажете от тях толкова несъзнателно, колкото несъзнателно сте ги започнали.
 2. Носете цигарите със себе си. Стратегията да ги държите далеч, както изглежда, няма голям успех, тъй като предизвиква единствено паника в търсенето да си купите нови или в притеснението ви да си просите цигари от приятели или непознати.
 3. Обърнете внимание на автоматичните вътрешни импулси, които ви карат да посегнете за цигара и се разграничете от тях. Третият момент е ключов и изисква разяснение. Всички пушачи палят цигара автоматично по вътрешен импулс. За някои хора такъв импулс е вдигането на слушалката на телефона, за други включването на телевизора, подхващането на разговор или храненето. Вероятно знаете своите собствени импулси; ако ли не, отделете един ден, за да ги наблюдавате. Това са сигнали, които ви карат да действате импулсивно. Вие не забелязвате, че палите цигара, защото в този момент умът ви е изправен от всякаква мисъл. В момента вие карате на автопилот; разковничето в отказването от цигарите е вие да го изключите. Начинът, по който можете да сторите това, е изненадващо прост: пушете съзнателно и обърнете вниманието си на акта на пушене.

Най-добрият метод, който е помогнал на много хора да се откажат от тютюнопушенето за кратък период от време, е следният:

 • Когато усетите, че палите цигара, спрете за секунда и си задайте въпроси дали наистина искате тази цигари.
 • Ако е така, излезте навън и седнете сам на спокойствие. Изпушете цигарата, без да се разсейвате.
 • Докато пушите, обърнете внимание на вашето тяло. Почувствайте дима в дробовете си, почувствайте всяко усещане в устата, носа, гърлото, стомаха и на друго място.
 • Извадете лист хартия или малко бележниче и веднага запишете какво сте почувствали и времето, за което сте изпушили цигарата. Продължете да записвате всяка цигара независимо дали е била съзнателно или автоматично изпушена и как сте я изпушили.

Не се тревожете за това колко пушите, просто записвайте всяка цигара дори ако след разговора по телефона откриете, че не знаете как всичките тези три угарки са се озовали в пепелника. Ако съвестно следвате тази процедура, ще станете съзнателен пушач вместо автомат за пушене. Установено е, че много пациенти намаляват цигарите от два пакета на четири или пет броя на ден; това е било количеството, от което те са се нуждаели в определен етап на отказване. Намаляването е почти толкова важно, колкото и самото спиране, защото то подготвя пътя за пълното отказване; освен това намалява прекия риск за вашето здраве.

Други методи за отказване от тютюнопушене.

За да откажете цигарите, опитайте следното старо народно средство. Взимат се сухи листа от билката вратига, нарязват се на ситно и с тях се правят цигари. Пуши се по следната схема:

 • 1 ден – 5 цигари;
 • 2 ден – 4 цигари;
 • 3 ден – 3 цигари;
 • 4 ден – 2 цигари;
 • 5 ден – 1 цигара.

За да отвикнете от вредния навик за пушене, всяка сутрин в полусънно състояние мислено произнасяйте 30 пъти формулата: “Аз искам и мога да преодолея вредния навик. Моята воля укрепва и за това ми помага психологическата нагласа.

Едновременно със самовнушението трябва да намалите броя на цигарите и всеки ден в продължение на 2-3 месеца да вземате по 1 г витамин С с храната и водата.

Въглеродният двуокис от тютюна се свързва с хемоглобина, затруднява доставянето на кислород в клетките и тъканите. Затова организмът на пушача изпитва недостиг на витамин С.

Ако ви се пуши непреодолимо, изпийте чаша аерирана вода /взимат се две чаши, едната се налива с чешмяна вода, която се прелива няколко пъти от едната в другата чаша/, изпълнете няколко дихателни упражнения.

 • При желание да се откаже тютюнопушенето се взима 1 суп. лъж. евкалиптови листа и се заливат с 500 мл вряла вода. Запарката кисне 1 час, след което се добавя 1 суп. лъж. мед и 1 суп. лъж. глицерин. Разбърква се добре и се приема по четвърт винена чаша 7 пъти на ден. Курсът на лечение трае 30 дни.
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Тютюнопушене“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Юни 2021 юли 2021 август 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
 • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.