Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Вредни навици и пороци » Кафе

Кофеинизъм

Кофеинът е романтичен наркотик. Повече от хиляда години естествените продукти, от които е бил извличан той – кафе, черен чай, какао и мате, - са стимулирали поетите, вълнували политиците, интригували икономистите, разпалвали официални забрани и обърквали лекарите. Хулителите наричали кафето и черния чай омразна отрова; техните привърженици ги наименували нектар на боговете.

Всъщност какво е кофеинът и предизвикваният от него клиничен синдром, наречен кофеинизъм?

Погледнато научно, кофеинът представлява 1-, 3-, 7-триметилксантин. Съдържа се в естествен вид в семената на кафето, листата на черния чай, орехите кола, какаовите дървета и южноамериканския вечнозелен дъб, от чиито листа се прави мате – парагвайски чай.

Класифициран като стимулант на централната нервна система, кофеинът предизвиква полемика, която отстъпва по размах само на консумацията му. Заедно с етанола /алкохол/ и никотина той е член на една избрана група: тези три вещества са най-широко консумираните психоактивни съставки в света.

Изчислено е, че в страните с висока консумация на кофеин чрез такива продукти като кока-колата, кафето, чая, какаото, шоколада и различни лекарства, 20-30 на сто от възрастното население поема дневно между 500 и 600 милиграма кофеин, а други 10 на сто консумират повече от 1 000 мг на ден. Фармаколозите считат, че дозата над 250 мг е голяма и че консуматорите на такива дози вече са развили кофеинизъм.

Какви са проявите на кофеинизма? В случая става дума за действието на кофеина върху централната нервна система на човека. Това става на етапи.

Отначало клиничните прояви на консумация на твърде големи дози кофеин са твърде непостоянни и строго индивидуални. Възникналите симптоми се развиват неусетно и бавно, така че консуматорът на кофеин не свързва обикновено продължителната му консумация с присъствието на клинични оплаквания.

Каквато и да е причината, почти със сигурност може да се твърди, че в процес на хронично приемане организмът развива клинична толерантност към кофеина, тоест привиква към него и изисква постепенно увеличаване на дозите, за да въздейства.
Така с течението на времето една доза от 900 мг кофеин /приблизително равна на 9 чаши кафе/ може да стане нещо обикновено за един привикнал към кафето човек.

Симптоми

Те са много и различни.

  • Промени в настроението. Оплакването от възбуденост или нервност са един от най-често срещаните симптоми на кофеинизма. Характеризира се с често уриниране, треперене, неспокойствие, раздразнителност, конвулсивно потрепване на мускулите, обърканост, учестено дишане и сърцебиене, прескачания на сърцето, диария, гастритни смущения. Тези симптоми рядко се срещат наведнъж. Когато са налице няколко такива прояви, предизвикани от кофеинизъм, клиничните лекари могат да се объркат при диагнозата, оприличавайки страданието на неврозите.
  • Възбуденост. Тя не само не изненадва, но се очаква и дори може да се предрече. Кофеинът разширява коронарните артерии и предизвиква сърцебиене, като повишава силата на свиване на сърдечния мускул. Той увеличава киселинността на стомашната секреция и засилва основния метаболизъм. Мнозина смятат, че предизвиква депресия.
  • Смущения в съня. Отдавна е известно от практиката, че поглъщането на големи дози кофеин нарушава съня. Смущенията се изразяват в трудно заспиване и събуждане през нощта.
  • Кофеинов глад. Симптомите при лишаване на организма от кофеин са различни, като може би най-честият от тях е главоболието. Описано като пулсираща болка, то се появява у почти 1/4 от консуматорите на високи дози кофеин, когато са принудени да се лишат от него. То се проявява приблизително 18-24 часа от момента на последното кафе. Тъй като и лабораторно, и клинично е установено, че такова главоболие се облекчава с нова дози кофеин, спокойно може да се каже, че много от жертвите на чести главоболия от напрежение може би просто страдат от кофеинов глад.

Подобни главоболия се наблюдават най-често в събота и неделя, когато изобилното приемане на кофеин във връзка с работата намалява.

  • Другите симптоми на кофеинов глад са сънливост, нервност, депресия и дори повдигане.

Лечението

Установяването на кофеинизма е особено сложно при хроничните кофеинисти поради факта, че хората със склонност да поемат едни наркотични средства проявяват тази склонност и към други наркотични средства. Кофеиноманите не правят изключение; напротив те взимат повече транквиланти, пушат повече тютюн, пият повече алкохол.

Мнозина кофеинисти често пъти са скептично настроени, когато им се посочва кафето като причина за техните оплаквания. Въпреки това ако лекарят успее да се пребори с недоверието, болният трябва да започне ограничителна кампания възможно най-скоро. Той трябва да престане да употребява кафе, черен чай, какао и кока-кола, както и болкоуспокояващи средства с кофеин. Ако този курс на лечение продължи 4-7 дни, клиничните смущения на съня могат да намалеят и дори да изчезнат. Тогава ако пациентът е повярвал в причинно-следствената връзка, той може да се заеме с трудната задача да ограничи сериозно дневната си консумация на кофеин

Д-р Коста Николов

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Кафе“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.