Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Вредни навици и пороци » Алкохолизъм

Обикновено алкохолно опиване

При злоупотреба с по-големи количества алкохолни напитки се наблюдава известното на всички и изразено с различна степен на интоксикация т. нар. обикновено алкохолно опиване.

Симптоми

Първата степен на обикновеното алкохолно опиване се проявява с повишено настроение, емоционална неустойчивост, отслабване на вниманието, разстройства във фината координация /вкл. и в говора/ и др. Обикновено лицето е леко зачервено, пулсът и дишането са ускорени.

При втората степен на обикновеното алкохолно опиване, която се определя като средна по тежест, се наблюдава повишено настроение, придружено от глуповати постъпки, склонност към гневни реакции, скандали. Говорът е неясен, походката и движенията на ръцете са несигурни. Вниманието отслабва значително, а възприемането на околната среда е затруднено и неточно. Понякога вместо известната пиянска веселост и възбуда се наблюдават сънливост и тъга.

Третата степен на обикновеното алкохолно опиване е най-тежка. Настъпва при консумация на много големи количества алкохолни напитки и може да завърши със смърт. В състоянието на интоксикирания на преден план изпъкват сърдечно-съдовите разстройства и промяната в съзнанието. Пулсът е ускорен и неправилен. Кръвното налягане е понижено. Дишането е ускорено и повърхностно; на интоксикирания не му стига въздух. Съзнанието е помрачено до степен на кома. Липсва реакция на дразнения, които причиняват болка.

След преминаване на алкохолната интоксикация споменът за преживяното е непълен.

Лечение

То е насочено към отстраняване на приетия алкохол от организма, премахване на възбудата, поддържане на сърдечно-съдовата дейност.

Първата степен на интоксикация обикновено не налага лечение. Интоксикираният обикновено се поставя на легло; нужно е също така да се премахнат възможностите за приемане на нови количества алкохол и болният да се наблюдава за евентуален опит за самоубийство.

При втората и третата степен на опиване усилията се насочват към ограничаване на възбудата и агресията. Желателно е да не се влиза в спор с интоксикираните, да не се обсъжда с него какво количество алкохол е приел и т. н. Във всички случаи интоксикираният не само че не може, но и не иска да каже какво количество алкохол е консумирал. Добре е да се постави на легло и да се покани сам да предизвика повръщане. При липса на изразени сърдечни разстройства /силно ускорен и неправилен пулс/ могат да се дадат на интоксикирания течности /студен чай, подсладени напитки и др./. По възможност трябва да се направи промивка на стомаха още преди идването на лекар. Във всички случаи усилията на близките трябва да бъдат насочени към предпазването от усложнения: наранявания, сърдечно-съдова слабост и др. Поради това най-голямо внимание следва да се отдели за ограничаване на движенията на интоксикирания и неговото предпазване от простудяване.

Преглед от лекар се налага само при трета степен на алкохолно опиване. Обикновено, без да се прилага специално лечение, интоксикационните явления, които се наблюдават при първите две степени, преминават за 6-8 часа. При остро алкохолно опиване на лица, които имат и други заболявания /сърдечно-съдово заболяване, увреждане на черния дроб, бъбреците, стомаха и пр./, преглед от страна на лекар е необходим независимо в каква степен е интоксикацията. Помощта на лекаря се налага поради рязкото влошаване на тези и редица други заболявания по време на алкохолната интоксикация.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Алкохолизъм“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Април 2022 май 2022 Юни 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.