Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Вредни навици и пороци » Алкохолни увреждания

Алкохолна болест - начана форма

Алкохолната болест заслужава много по-голямо внимание. Острата алкохолна интоксикация се познава от всички и по-голяма част от хората имат правилно отношение към лицето, което се намира в състояние на опиване. Но проявите на алкохолната болест не се познават и поради това болните и техните близки се обръщат към лекар за помощ най-често тогава, когато болестният процес е напреднал и приел необратим характер. С основание в много страни се приема, че поради ниската здравна култура на голяма част от населението и поради подценяването от страна на лекарите на това широко разпространено заболяване болните по изключение търсят медицинска помощ в началния стадий на болестта. Обикновено болните се обръщат за помощ твърде късно. С това се обясняват и незадоволителните резултати от лечението при една значителна част от алкохолно болните. Поради все по-широкото разпространение на алкохолната болест, от която страдат милиони хора в света, е необходимо да се разгледат основните й прояви.

Алкохолната болест се развива на базата на системна и продължителна злоупотреба със спиртни напитки. Да се постави рязка граница между системната злоупотреба /битов алкохолизъм/ и алкохолната болест е много трудно, но е възможно и необходимо.

Преходът от битовия алкохолизъм към алкохолната болест трябва да се търси, от една страна, в редица симптоми, които показват, че болният е променил отношението си към употребата на алкохолни напитки, а от друга страна – в болестно променената реактивност на организма към злоупотребата с алкохол.

Симптоми

През първия стадий на околните прави впечатление, че човекът, който системно е злоупотребявал с алкохол и не се е срамувал да разказва за приетите количества напитки, започва да избягва да говори за тях. Ако някой от близките на този човек му спомене, че предната вечер е изпил голямо количество алкохол и въпреки това не е изглеждал пиян, той не посреща тези думи с предишната гордост, че може да пие. Напротив, срамува се, сърди се и не иска да се говори повече за неговите възможности да пие големи количества алкохолни напитки. Въпреки че се срамува от своето пиянство, той продължава да търси компания, а понякога и сам продължава да пие. На следващия ден съжалява и обещава както на своите близки, така и пред себе си, че повече няма да пие. Той наистина има желание за това, желанията му са искрени, но няма достатъчно воля, за да изпълни взетото решение. Тази душевна борба на мотиви и контрамотиви продължава няколко месеца и измъчва много болния. Той разбира своята слабост /но не и болест/ и когато околните настояват да не пие, вътрешната тревога, вътрешното напрежение преминават в конфликт и агресия. Най-често болният се сърди на своята съпруга и мисли, че тя е причина всички негови приятели да знаят, че не е в състояние да прекрати пиянството си. Така най-напред се влошават отношенията в семейството, а по-късно и извън него. Обикновено болните в този етап от развитието на болестта загубват своите приятели и ограничават своите познанства предимно с хора, които също като тях злоупотребяват с алкохол. Сега вече на близките на болния прави впечатление и това, че той не подбира компаниите си и дружи с хора, с които има само един общ интерес: да се напие.

По правило тези предвестници на алкохолната болест, които имат непосредствено отношение към психологията на пиенето, не се оценяват правилно от близките на болния и не се търси лекарска помощ. Малко по-късно /а понякога и в този съвсем начален етап от развитието на болестта/ болният започва да употребява 5-6 пъти по-големи количества алкохол в сравнения с тези, от които преди се е напивал. Увеличената поносимост към приеманите напитки е важен начален симптом на болестта. Клиничните наблюдения показват, че поносимостта продължава да е увеличена дълго време /няколко години/ и след развитието на болестта. Организмът на човека прави всичко възможно, за да се справя с все по-големите количества алкохол. Най-активно участие в обезвреждането и отстраняването на алкохола от организма взима черният дроб, който с помощта на ензима алкохолдехидрогеназа разгражда алкохола до ацеталдехид. С помощта на други ензими ацеталдехидът се разпада и отделя от организма като въглероден двуокис и вода. Големите количества алкохол, приети в този начален стадий на заболяването, са причина да се увеличи дейността на черния дроб, за да може да отдели по-големи количества алкохолдехидрогеназа, абсолютно необходима за разграждането на попадналия в организма алкохол. Поради това черния дроб се увеличава и алкохолиците се оплакват от болки и тежест в чернодробната област.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Алкохолни увреждания“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Април 2022 май 2022 Юни 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.