Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Вредни навици и пороци » Алкохолни увреждания

Алкохолна болест - напреднала форма

 Друг важен начален симптом на заболяването е загубата на рефлекса за повръщане. Здравите хора, ако приемат по-големи количества алкохолни напитки, най-често получават позиви за повръщане. При преминаване на битовия алкохолизъм в алкохолна болест този рефлекс изчезва независимо от количеството напитки. Ако у човек, който системно е злоупотребявал с алкохол, рефлексът за повръщане изчезне /тоест лицето престане да повръща и след приемането на много големи количества алкохол/, това е съвсем сигурен симптом за преминаване на битовия алкохолизъм в алкохолна болест.

Опитът показва, че една значителна част от хората, които системно злоупотребяват, при това с много големи количества алкохол, нямат рефлекс за повръщане дори и в началото на битовия алкохолизъм. Следователно не липсата на такъв рефлекс изобщо е проява на болестта. Загубата на рефлекса, който е съществувал в началото на злоупотребата, е сигурен симптом за началото на развиващото се заболяване.

Друга много важна проява на алкохолната болест в нейния начален стадий е т. нар. загуба на контрол. Загубата на контрол се изразява в невъзможност на болния да спре започнатата консумация на алкохолни напитки. Поради това той приема огромни количества и често изпада в състояние на тежко алкохолно отравяне. Обикновено се запазва частичен спомен за преживяното по време на опиването. Загубата на контрол върху приеманите количества алкохолни напитки болните охарактеризират съвсем ясно и точно: “Без една чашка мога, но с една само не мога”.

С развитието на заболяването по-късно болните загубват и т. нар. ситуативен контрол: не подбират мястото, където консумират алкохолни напитки: пият и в къщи, и в кръчмите, пият и с приятели, и с непознати.

В началния стадий на заболяването желанието на болните да употребяват алкохол е много силно и в редица случаи доминира над всички други техни мисли и желания.

В психиатричната практика е прието да се говори за влечение или зависимост от алкохола. С това определение се цели да се подчертае силата на желанието на болния да пие, тоест той не може без алкохол. Тук трябва да се изтъкне, че в началото на заболяването алкохолните напитки се приемат за повишаване на настроението, за подобряване на социалните контакти или, най-общо казано, за създаване на психически комфорт.

В този начален стадий от развитието на алкохолната болест се наблюдават и редица други симптоми, наречени неврозоподобни. Такъв симптом е например загубата на апетита; болните могат да отидат на работа, без да закусят, не обядват и не вечерят редовно, без да изпитват глад. Поради нередовното хранене и много честата злоупотреба с алкохол тези болни обикновено се чувстват отпаднали, нетрудоспособни. Загубва се и редовният сън. Най-често боните заспиват бързо, но сънят е неспокоен и те се събуждат много рано, неотпочинали. Така се създават допълнителни условия за повишена раздразнителност и конфликтност. Тези именно оплаквания дават основание да се говори за неврозоподобен стадий в развитието на алкохолната болест.

Всички тези промени в отношението на злоупотребяващия към алкохолната консумация, психичната зависимост, загубата на контрол, увеличената поносимост и невротичните оплаквания са важни прояви на алкохолната болест, които могат да се наблюдават както в началния, така и в крайния стадий на заболяването. Различна е само степента на тяхната изразеност. Но те могат да се наблюдават у някои хора и преди появата и развитието на болестта, тоест в стадия на битовия алкохолизъм. Така възниква въпросът: къде е преходът от злоупотребата към болестта? Кои са симптомите, позволяващи да се приеме със сигурност, че едно лице страда от алкохолна болест? Научните изследвания и клиничните наблюдения показват, че за алкохолна болест може да се говори само при онези хора, които развиват т. нар. абстинентен синдром /Вж. Абстинентен синдром/.

През втория стадий посочените прояви се засилват и настъпват органични увреждания на нервната система и някои вътрешни органи.

Клиничната практика показва, че и през втория стадий на алкохолизма толерансът към приемания алкохол продължава да нараства и много по-често се наблюдават опивания, за които няма спомен. Променя се и типът на употребата на алкохолни напитки: преминава се към псевдозапойно пиянство. Основното в протичането на заболяването обаче е ясно изразеният абстинентен синдром и уврежданията на вътрешните органи и нервната система. Има достатъчно данни, които показват, че при системната злоупотреба с алкохол се увреждат в различна степен всички органи и системи на организма. Някои увреждания могат да се появят още през първия стадий на алкохолизма, но като правило може да се приеме, че уврежданията на вътрешните органи и нервната система са характерни за втория и третия стадий на алкохолизма.

През третия стадий на алкохолизма се наблюдава намаляване на поносимостта, поради което болните се опиват от по-малки количества алкохолни напитки. Загубата на контрол върху поеманото количество алкохол и липсата на спомен след опиването се срещат и през този стадий на заболяването. Абстинентните явления обаче са по-слабо изразени, тъй като са намалели възможностите на организма да реагира на такова сложно стресово състояние, каквато е абстиненцията. На преден план в клиничната картина на заболяването през третия стадий на алкохолизма се очертават уврежданията на вътрешните органи и нервната система.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Алкохолни увреждания“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Април 2022 май 2022 Юни 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.