Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Вредни навици и пороци » Алкохолни увреждания

Алкохолни увреждания на сърцето, дихателната система, психиката

От сърдечно-съдовите нарушения при алкохолизма най-голямо внимание заслужават алкохолната /посталкохолната/ кардиалгия и алкохолната кардиомиопатия.

Алкохолна /посталкохолна/ кардиалгия. Тя се наблюдава в първия стадий на алкохолизма. Появява се с болка в сърдечната област. Болката е продължителна, тъпа или пробождаща и се появява най-често след физическо натоварване. Болните се оплакват още от главоболие, световъртеж, позиви за повръщане и изпотяване. При преглед се установява ускорена сърдечна дейност, повишено кръвно налягане и треперене на горните крайници.

Алкохолна кардиомиопатия. Среща се по-често сред болните във втория и третия стадий на алкохолизма. Проявява се с ускорена сърдечна дейност, задух при физически натоварвания и нарушения в сърдечния ритъм.

Алкохолната /посталкохолната/ кардиалгия и алкохолната кардиомиопатия налага намесата на лекар интернист или кардиолог.

Алкохолни увреждания на дихателната система. Проявяват се с клиничната картина на трахеобронхит и емфизем на белите дробове. Болните се оплакват от кашлица, която е особено мъчителна сутрин, както и от задух при незначителни физически натоварвания.

През втория и третия стадий на алкохолизма се срещат и редица сексуални разстройства, които са резултат на токсичното увреждане на редица жлези с вътрешна секреция, в това число на половите жлези. Сексуалните разстройства могат да създадат чувството за малоценност у болния, да влошат отношенията в семейството и по този начин да дадат тласък в развитието на алкохолизма. Установяването на сексуални разстройства при алкохолиците налага незабавното им лечение.

При много от хората, които имат различни телесни разстройства, причинени от алкохола, с прекратяване на употребата на алкохолни напитки тези разстройства значително намаляват или изчезват напълно. Намаляването или изчезването на телесните разстройства зависи преди всичко от степента на уврежданията, причинени от алкохолната интоксикация, а също и от продължителността на въздържанието от алкохол. Поради това преди започване на лечението на телесните увреждания, които са в причинна връзка с алкохола, трябва абсолютно да се прекрати приемането на алкохолни напитки по какъвто и да е повод.

Острите психични разстройства, които се наблюдават при 15-20 % от алкохолно болните, налагат незабавно лечение в психиатрично здравно заведение. Психотичната продукция /сетивните измами – предимно зрителни халюцинации и налуднасти/ владее цялото съзнание на болния и определя поведението му, което създава реална опасност както за неговия живот, така и за живота на околните. Най-голямо практическо значение имат алкохолният делир, алкохолната халюциноза и алкохолният параноид. И трети болестни състояния възникват внезапно и се развиват бързо. Средната им продължителност е от 1 седмица до 3 месеца. Тяхното лечение се провежда в психиатрично здравно заведение.

Лечение

Лечение на алкохолната болест е много трудно, но възможно. То се извършва в специализирани болнични заведения. Опитът показва, че лечението изисква активното участие не само на лекаря и болния, но и на неговите близки. Без помощта на съпругата, родителите и приятелите не могат да се постигнат добри резултати. Всички те трябва да съдействат за постигане на общата цел: въздържанието. Всички трябва да знаят, че употребата на съвсем малко количество алкохолни напитки след проведено лечение причинява нова злоупотреба, връща болния към болестното приемане на алкохолни напитки със загуба на контрол, с болестно влечение и абстинентни явления.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Алкохолни увреждания“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Май 2023 юни 2023 Юли 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.