Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Вредни навици и пороци » Алкохолни увреждания

Алкохолни уврждания на стомаха и черния дроб

Клиничните наблюдения показват, че макар и в различна степен всички органи и системи на организма се увреждат при злоупотреба с алкохол. Някои от тях се проявяват още първия стадий, но по правилно уврежданията на вътрешните органи са характерни за втория и третия стадий на алкохолизма.

Алкохолните увреждания на хранопровода, стомаха и тънките черва се наблюдават както при острите, така и при хроничните интоксикации.

Най-голямо практическо значение от алкохолните увреждания има алкохолният гастрит.

При острата алкохолна интоксикация се наблюдава повръщане на част от стомашното съдържимо, което е богато на слуз и понякога с примес на кръв. Болните се оплакват от горчив вкус в устата, подуване и болки в корема, езикът е обложен, лицето е бледо и подпухнало, сърдечната дейност е ускорена, кръвното налягане – понижено.

Хроничен алкохолен гастрит. Този гастрит протича с болки и тежест под лъжичката, парене, гадене и повръщане, редуване на запек с диария и др. Болните повръщат сутрин преди хранене и не получават облекчение след повръщане. Характерно за болните с хроничен гастрит е загубата на апетит /обикновено сутрин/ при силно изразена жажда.

Хроничен алкохолен панкреатит. Заболяването почти винаги се придружава от хроничен алкохолен гастрит. Основното оплакване на болните е болката, която се локализира под лъжичката и около пъпа. Обикновено болките се усилват след алкохолните ексцесии, при поглъщане на тлъста храна, при преяждане и други нарушения в диетата.

Остър алкохолен панкреатит. Среща се значително по-рядко, но неговото протичане е по-злокачествено. Най-често симптомите на заболяването се наблюдават около 24 часа след препиване. Заболяването започва остро, със силни болки под лъжичката, повръщане и загуба на съзнание.

Лечението на болните с остър алкохолен панкреатит налага незабавното им настаняване в здравно заведение. Болните с хроничен алкохолен панкреатит трябва незабавно да прекратят употребата алкохол и да спазват определена диета. Храната трябва да бъде богата на белтъчини и витамини, без мазнини и лютиви храни.

Алкохолните увреждания на черния дроб преминават през три стадия,

които се обособени като самостоятелни клинични форми: алкохолна чернодробна стеатоза, алкохолен хепатит и алкохолна цироза на черния дроб.

Алкохолна чернодробна стеатоза. Това е едно от най-честите увреждания на вътрешните органи. Тя се изразява в натрупването на големи количества масти в черния дроб. В резултат на това черният дроб увеличава своя размер и тегло, а болните се оплакват от болки и тежест в дясното подребрие, периодична диария и подуване на корема. Различава се остра и хронична форма на алкохолната чернодробна стеатоза.

Острата алкохолна стеатоза на черния дроб настъпва след масивна злоупотреба с алкохол. Проявява се със силна отпадналост, гадене, повръщане, леко повишена температура, силна болка в чернодробната област и леко пожълтяване на кожата и склерите.

Хроничната алкохолна стеатоза на черния дроб преминава през три стадия. В първия стадий болните нямат никакви оплаквания, а увеличеният черен дроб се открива случайно при лекарски преглед по друг повод. С напредване на заболяването и след алкохолни ексцесии болните са радразнителни, нетрудоспособни, повръщат и имат болки в чернодробната област. През втория и третия стадий на чернодробната алкохолна стеатоза болните имат значително повече и по-постоянни оплаквания.

Преди лечението е необходимо да се прекрати приемането на алкохолни напитки и да се подобри храненето. Приемането на пълноценни белтъчни храни и витамини от групата В е абсолютно необходимо.

Алкохолен хепатит. Среща се приблизително при 40 % от лицата, които страдат от алкохолизъм. Някои болни могат да развият клиничната картина на алкохолен хепатит и при еднократно приемане на големи дози алкохол. Това е острият алкохолен хепатит, който протича в три клинични форми: латентна, жълтеничава и холестатична.

При латентната форма се наблюдават загуба на апетит и болки в дясното подребрие. Черния дроб е леко уголемен.

Жълтеникавата форма се среща по-често и протича с ясно изразени болеви синдром, загуба на апетит, отслабване, подуване на корема и повишаване на температурата.
При холестатичната форма болните се оплакват от сърбеж по тялото и тежест в чернодробната област.

Ако тези болни продължават да пият, острият хепатит преминава в хроничен хепатит: черният дроб е увеличен, склерите, лигавиците и кожата са жълто оцветени.

Лечението на хепатита изисква да се прекрати употребата на алкохол и да се осигури подходяща диета: млечно-растителна храна, богата на витамини от групата В.
Алкохолната чернодробна стеатоза и алкохолният хепатит обикновено завършват с оздравяване. Ако обаче болните продължат да пият, се развива алкохолна чернодробна цироза.

Алкохолна чернодробна цироза. Тя се явява изходен стадий на уврежданията на черния дроб при алкохолизма. Болестните прояви са доста характерни. Болните се оплакват от постоянна тъпа болка в дясното подребрие и имат чувството, че коремът им е подут. Склерите, лигавиците и кожата имат леко жълт цвят. По кожата се наблюдават т. нар. съдови звездички. Черният дроб е увеличен, плътен и болезнен при опипване. Нерядко се наблюдава набиране на течност в коремната кухина. При някои болни се установява атрофия на тестисите и окосмяване от женски тип. С прогресивното развитие на заболяването черният дроб се свива, намалява своя обем и преминава във фазата на атрофия. По това време се увеличава далакът, който се опипва на 2-3 пръста под ребрената дъга.

При някои от болните, които имат цироза, се наблюдава и чернодробна енцефалопатия. Тя се проявява с определени психични разстройства, треперене на крайниците и нарушение на координацията. Чернодробната енцефалопатия протича в два стадия: прекома и кома. И двете състояния представляват реална опасност за живота на болните и много често лекарската намеса е безсилна.

Лечението на чернодробната цироза се провежда в болнична обстановка при спазването на строг хигиенен и диетичен режим.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Алкохолни увреждания“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Май 2023 юни 2023 Юли 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.