Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Имунна система » СПИН

Какво е СПИН

През месец юни 1981 г. в САЩ са описани първите случаи на нова, тежка болест. Тя е наречена „синдром на придобита имунна недостатъчност“ /СПИН/, на английски – AIDS, на френски, испански и португалски – SIDA, на руски – СПИД.

СПИН е вирусно заболяване, увреждащо имунната система на човека.

Счита се, че първият случай на това заболяване е от 1972 г. в Заир. През 1977 г. също в Заир почива лекарка-датчанка, а през 1979 г. почива канадка-монахиня, работила в Хаити в продължение на 29 години.

Първото съобщение от 1981 г. от центъра за контрол на заболяванията в САЩ е за 5-има хомосексуалисти от Лос Анжелис, страдащи от много рядко срещана белодробна инфекция, чийто причинител пневмостистискарини е паразит /протозоа/.

Този агент може да се намира и в здрав организъм, без да причинява заболяване. Болестотворните си свойства той проявява само ако човешкият организъм е със силно увреден или подтиснат имунитет.

Същата година от Ню Йорк и Калифорния се съобщава за заболяването на 26 хомосексуалисти от рядко срещана форма на кожен рак, т.нар. сарком на Капоши. През декември 1981 г. в Англия е регистриран първият случай на болен от СПИН. Скоро след това се съобщава за регистрирането на това заболяване и в други западноевропейски страни, в Канада, Южна Америка и Австралия.

Бързо се доказва и е напълно установен заразният характер на новата болест. Известно е, че имунната система на човека предпазва неговия организъм от развитието на заболявания, причинени от паразити, бактерии, вируси и др. Тя осъществява тази своя функция чрез три основни вида клетки б-лимфоцити, т-лимфоцити и макрофаги. От своя страна т-лимфоцитите се подразделят на т1, т2, т3 и т.н.

Установено е, че при СПИН се засягат лимфоцитите /по-специално т4, наречени хелпери, т.е. помощници/, като по този начин функциите на имунната система отслабват. Първоначално това увреждане се приписва на различни бактериални, гъбични или паразитни агенти, но епидемиологичният анализ на стотици болни дава на някои изследователи основание да изкажат идеята, че заболяването се причинява от непознат до този момент вирус. Предположението се оказва вярно.

Първото съобщение за изолирането на вируса на СПИН е направено от група френски учени-изследователи от Института Пастьор в Париж. Тази група се ръководи от френския вирусолог Люк Монтание.

По-късно, през 1984 г. научен колектив от САЩ, ръководен от Робърт Гало, прави съобщение за изолиран нов вирус от болни от СПИН. Впоследствие се оказва, че изолираният от френския екип вирус и този, изолиран в САЩ, са идентични, т.е. касае се за един и същ вирус. Той е означен като НIV /на бълг. ЧИВ – човешки имунодефицитен вирус/.

Така СПИН започва своя злокобен и смъртоносен път.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „СПИН“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.