Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Полова система » Менструални смущения

Менструални смущения в пубертетна възраст

Най-голяма е честотата на аномалиите в пубертетната възраст. Първата нормална менструация настъпва между 9 и 17 години. Обикновено тя е наследствен белег, предаван от майка на дъщеря.

Твърде ранната менструация /преди 8 години/, както и нейното отсъствие /аменорея/ след навършване на 17 години, подлежат на по-задълбочени хормонални изследвания. При първичната аменорея трябва да се търси и наличие на анатомична аномалия като липса на яйчници и матка.

В същото време първите нередовни менструации в пубертета не трябва да будят безпокойство у родителите и да създават неоснователна паника у девойките /такива случаи не са изключение/. Първоначалният хормонален стимул по веригата хипоталамус-хипофиза-яйчници. Настъпва менструация, която не е предшествана от овулация, затова е безболезнена. Цикълът е нерегулярен, съпроводен от по-оскъдно или по-обилно и по-продължително кървене /хипо- или хиперменорея/. Това може да продължи от няколко месеца до 1-2 години.

Закъснението на менструацията може да се дължи и на фоликулярни яйчникови кисти. Те са функционални и обикновено не се нуждаят от лечение, тъй като изчезват след настъпване на поредната менструация. Ирисовата диагностика ги различава, което позволява тяхното проследяване.

Появата на първата болезнена менструация в пубертета /дисменорея/ е белег за наличие на овулация. Ако е твърде силна, тя се дължи на или на възпалителен процес в яйчниците, или на хормонален дисбаланс, усложнена от характерна за възрастта по-голяма чувствителност и нервност. Много рядко причината е недоразвита или прекалено наклонена напред или назад матка.

Причини

При всички споменати менструални смущения в пубертета се среща факторът наследство, но опитът на Здравен център “Дар” е показал, че те са повлияни до голяма степен и от начина на живот и хранителните навици. Поредицата от случаи на девойки и млади жени с аменорея, посетили нашия здравен център, са затвърдили нашето мнение, че бедната на белтъчини диета води до спомената аномалия. Установено е също, че дефицитът на цинк и витамин В /съдържат се в житните кълнове, бирената мая, рибата/ в организма предизвиква аменорея.

В стремежа си да бъдат слаби и привлекателни, момичетата се увличат по драстични и нефизиологични диети, които вредят на младия организъм.

Пубертетът е подходящата възраст за момичетата и техните родители да побеседват с лекар-природолечител, за да се избегнат грешките от нездравословни стереотипи и диети, и периодът на съзряването да премине по-гладко, без психични травми, както за девойките, така и за техните семейства.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Менструални смущения“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Май 2022 юни 2022 Юли 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.