Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Полова система » Менструални смущения

Менструални смущения в пубертетна възраст

Най-голяма е честотата на аномалиите в пубертетната възраст. Първата нормална менструация настъпва между 9 и 17 години. Обикновено тя е наследствен белег, предаван от майка на дъщеря.

Твърде ранната менструация /преди 8 години/, както и нейното отсъствие /аменорея/ след навършване на 17 години, подлежат на по-задълбочени хормонални изследвания. При първичната аменорея трябва да се търси и наличие на анатомична аномалия като липса на яйчници и матка.

В същото време първите нередовни менструации в пубертета не трябва да будят безпокойство у родителите и да създават неоснователна паника у девойките /такива случаи не са изключение/. Първоначалният хормонален стимул по веригата хипоталамус-хипофиза-яйчници. Настъпва менструация, която не е предшествана от овулация, затова е безболезнена. Цикълът е нерегулярен, съпроводен от по-оскъдно или по-обилно и по-продължително кървене /хипо- или хиперменорея/. Това може да продължи от няколко месеца до 1-2 години.

Закъснението на менструацията може да се дължи и на фоликулярни яйчникови кисти. Те са функционални и обикновено не се нуждаят от лечение, тъй като изчезват след настъпване на поредната менструация. Ирисовата диагностика ги различава, което позволява тяхното проследяване.

Появата на първата болезнена менструация в пубертета /дисменорея/ е белег за наличие на овулация. Ако е твърде силна, тя се дължи на или на възпалителен процес в яйчниците, или на хормонален дисбаланс, усложнена от характерна за възрастта по-голяма чувствителност и нервност. Много рядко причината е недоразвита или прекалено наклонена напред или назад матка.

Причини

При всички споменати менструални смущения в пубертета се среща факторът наследство, но опитът на Здравен център “Дар” е показал, че те са повлияни до голяма степен и от начина на живот и хранителните навици. Поредицата от случаи на девойки и млади жени с аменорея, посетили нашия здравен център, са затвърдили нашето мнение, че бедната на белтъчини диета води до спомената аномалия. Установено е също, че дефицитът на цинк и витамин В /съдържат се в житните кълнове, бирената мая, рибата/ в организма предизвиква аменорея.

В стремежа си да бъдат слаби и привлекателни, момичетата се увличат по драстични и нефизиологични диети, които вредят на младия организъм.

Пубертетът е подходящата възраст за момичетата и техните родители да побеседват с лекар-природолечител, за да се избегнат грешките от нездравословни стереотипи и диети, и периодът на съзряването да премине по-гладко, без психични травми, както за девойките, така и за техните семейства.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Менструални смущения“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Май 2023 юни 2023 Юли 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.