Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Психотерапия

Психотерапия » Народни вярвания

Благовец

Това е един от най-големите народни празници, наричан още „половин Великден“, на който „дори птичка гнездо не вие“. На Благовещение пробиват ушите на малките момиченца /за обеци/, защото смятат, че по-малко ги боли и по-лесно ще заздравеят. Този ден садят овошки и зеленчуци, за да са сладки плодовете им. На отделни места на Благовец пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Вярва се, че на празника и най-силната отрова губи своята сила. Дори главата на убитата змия се смята за лековита. На празника се готви и се яде риба.

На Благовещение е характерно и обредното гонене на змии, гущери, бълхи. Навсякъде палят огън, прескачат го и произвеждат шум чрез блъскане на тенекии, маши, ръжени със специална формула: „Бежте, зъми, гущери, че въ огън гони!“ Като прескачат огъня, момците си пърлят малко краката, за да не ги хапят змии през лятото.

Из „Етнография на България“, том III, с.116

Коментар

На този ден /1 април по стария календар/ силите Ин и Ян на първичната Ки енергия са се изравнили и точно този момент е пролетната среда на максимумине на всяка една от тях в годишния им ход. Равновесието на двете сили е изходният момент за превеса на положителната сила Ян, чийто апогей ще отбележим на 24 юни - Яновден. Отсега нататък светлото, мъжкото, тежкото, пълното, топлото Ян става все повече от Ин.

Пълното равновесие между Ян и Ин е най-добрата предпоставка за понасянето на всяка болка и най-сигурната гаранция за бързото и безпроблемно зарастване на раните. Това е и най-благоприятният момент за пробиване на ушите на момиченцата.

Изпращайки зимата, човек излиза от ВОДАТА, която е първоелементът на току-що отминалия сезон. Но водата е стихия на рибата. Изяждайки в този момент рибата, човек символично се хармонизира с творческия цикъл на първоелементите, което е гаранция за неговото здраве, като едновременно с това се показва краят на зимния и започването на пролетния сезон. Ето и обяснението, защо по време на Великия пост на Благовещение се разрешава да се яде риба - църквата не може да отмени хилядолетния опит на древните българи за тяхното хармонизиране с космоса, съхранено в народната памет.

Прескачането на огъня от момците на този ден е символично преминаване в периода на Ян надмощието. Така те си „осигуряват“ подкрепата на увеличаващата се мощ на техния велик патрон, положителния Ян. Неотклонно растящата му мощ от този ден е най-надеждната защита за всички срещу евентуални бъдещи прояви на отрицателната Ин, в това число и срещу ухапване от змии.

Посочените и всички останали празнични действия на Благовец са насочени към пълната хармония и съответствие със състоянието на силите в Ки в този равновесен момент от тяхното годишно движение. Така българинът се хармонизира с творческия цикъл на първоелементите и силите на космоса в годишния им цикъл. Към това е насочен и целият български народен календар, вярвания, обреди и обичаи.

По Георги ВЕЛЕВ
 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Народни вярвания“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Юли 2022 август 2022 Септември 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.