Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
За семейството

За семейството » За вас, мъже!

„Менопауза“ при мъжете: съществува ли наистина?

Нещо се случва с мъжете, когато достигнат средна възраст. „Криза на средната възраст“, „промяна“ или „мъжка менопауза“, всичко това са термини, описващи това състояние при мъжете, но какво всъщност представлява то?

Все още е спорен въпросът дали „мъжката менопауза“ съществува или не. От дълги години се говори за

„криза на средната възраст“,

която някои мъже преживяват, изпитвайки различни физически и емоционални терзания и симптоми.

Напоследък това състояние беше асоциирано с менопаузата на жените и наречено „мъжка менопауза“. Строго погледнато, този термин не може да се приложи при мъжете, тъй като „менопауза“ означава периода, когато спира месечният цикъл при жените, а мъжете нямат менструален цикъл.

Все пак се обсъжда въпросът, че мъжете преминават през мъжки еквивалент на менопаузата, нарече „андропауза“, който се придружава от симптоми, подобни на тези, които имат жените в менопаузата.

Спори се дали това е свързано с хормоните, както е при жените

При жените менопаузата се дължи на драматичен спад в нивата на женските полови хормони, докато при мъжете нивото на тестостерона спада много бавно и постепенно в продължение на много години, като това е много индивидуално, и има много мъже на 70 години, които имат сходни нива на тестостерона с тези при 20 годишен мъж.

Нарушения в либидото и в сексуалните способности, умора, осъзнаване, че остаряват, оплешивяване, промени във формата на тялото, което става по-малко мускулесто и по-закръглено: това са някои от честите симптоми, от които се оплакват мъжете на средна възраст. Други симптоми са раздразнителност, изпотяване, изчервяване, генерализирани болки, лошо настроение, понякога депресия.

Поглеждайки тези симптоми е лесно да се разбере защо се прави сравнение с менопаузата при жените, тъй като жените изпитват някой или всички от тези симптоми по време на тяхната „промяна“.

Много лекари приемат, че тези промени настъпват при мъжете, но са по-склонни да го отдадат на психологични причини, отколкото на хормонални. Осъзнаването, че младостта е отминала, се подкрепя от знаци като появата на бръчки, разреждане и загуба на коса и напълняване. Много от мъжете осъзнават, че са достигнали максимума на своето професионално развитие, а това е много трудно за приемане. Много от мъжете си задават въпроса каква е ролята им в живота, когато децата пораснат и напуснат дома.

Дисхармонията в брака, професионалната неудовлетвореност, финансовите проблеми или пък злоупотребата с алкохол са някои от причините, които мога да лежат в основата на „кризата на средната възраст“.

Физическите промени са нормална част от процеса на стареене и емоционалните симптоми са в подкрепа на психологическата основа на мъжката „промяна“. Важно е да не се забравя, че както и при жените, зад тези симптоми може да се крие заболяване, например анемия, дисфункция на щитовидната жлеза или депресия.

Спорен е въпроса дали, ако тези промени наистина се дължат на андропауза, мъжете трябва да получават тестостерон като хормонозаместителна терапия, под формата на пластири, таблетки и инжекции. Много от лекуваните по този начин мъже забелязват подобрение, но дали това се дължи наистина на тестостерона или на плацебо ефекта от това, че се приема лечение, не е ясно.

Заместителната терапия с тестостерон не трябва да се приема с лека ръка, тъй като тестостерона има много странични ефекти и е свързан с развитието на карцином на простатата и ако се назначи заместителна терапия, това трябва да става под стриктен лекарски контрол.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „За вас, мъже!“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 6.11 /петък/ от 19:15 до 20:300 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Април 2021 май 2021 Юни 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.