Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Сърдечно-съдова система » Атеросклероза

Ареосклероза

Атеросклерозата е едно от най-честите заболявания на съвременното човечество. Среща се обикновено след 40-годишна възраст, но не винаги е отличителен признак за старост. Нейната честота и тежест се увеличават с напредване на възрастта. Установява се често и у лица под 40 години. Заболяването се наблюдава 3-4 пъти по-често при мъжете; при тях започва около 10 години по-рано, отколкото при жените. С напредване на възрастта разликата намалява.

Заболяването е разпространено най-широко във високоразвитите страни като САЩ, Франция, Германия, Италия, Русия. В страните в Африка и Южна Америка атеросклерозата се среща значително по-рядко. То е разпространено повече в големите градове, отколкото в селската местност.

Атеросклерозата е хронично, прогресиращо заболяване, засягащо вътрешния слой на големите и средните артерии на организма, където се отлагат мастни вещества и стените на съдовете стават по-дебели и по-твърди.

Причини

Има пет основни фактора, които способстват за възникването и развитието на болестта:

1. Ендокринни и обменни нарушения в организма /имат предразполагаща роля/;

2. Нервни нарушения, които водят до изменение на мастно-белтъчното равновесие;

3. Неприродосъобразното хранене, което води до голямо наличие от холестерин, белтъчини и мазнини в организма; консумацията на големи количества мазнини, от животински произход, има значителна роля, но не по-малко е значението и на свръхкалоричното хранене /преяждането/. В днешно време е доказано неоспоримо, че основната причина за атеросклерозата е голямото количество холестерин, което се движи в кръвта на човека.

4. Застоялият начин на живот;

5. Наследственността.

За по-ранната проява и по-тежкото протичане на атеросклерозата допринасят още захарната болест, високото кръвно налягане, преяждането и затлъстяването, тютюнопушенето, прекомерната консумация на алкохол, кафе и силен чай, умствената преумора, нервно-психичните напрежения, неприятните изживявания, смущенията на някои жлези с вътрешна секреция.

Механизъм на възникването на атеросклерозата

За нейната поява роля играят известни увреждания на вътрешния слой на големите и средните артерии, където се отлагат мастни вещества. По-късно настъпва склерозиране /втвърдяване/ на артериалната стена. Това увреждане на съдовата стена е резултат от действието на различни фактори – травми /наранявания/, инфекции, токсични влияния, повишено кръвно налягане, алергия, смущения в дейността на жлезите с вътрешна секреция. Отлагането на мастни вещества е резултат от настъпило разстройство на мастната обмяна в съдовата стена и тези мастни вещества се натрупват под формата на плаки /атероматозни плаки/. С течение на времето плаката може да пробие и нейното съдържание да се отмие от кръвния ток. На нейно място остава т. нар. атероматозна язва. Така изчезва гладкостта на вътрешния слой на артериите, характерна за непроменените съдове. Получават се грапавини, неравности, които малко или много нарушават преминаването на кръвта през тези места. Тук могат да се отложат и тромбоцити /кръвни плочици/, които увеличават съсирването на кръвта и създават заедно с грапавините на съда условия за образуване на съсиреци /тромби/, които могат да запушат в крайна сметка даден кръвоносен съд. Така се получават тромбозите на артериите на мозъка – мозъчен удар, тромбозите на артериите на сърцето – инфаркт на миокарда, тромбозите на артериите на крайниците – гангрена, и т. н.

Симптоми

Те се проявяват в зависимост от степента на засягане на различните органи от атеросклероза.

Когато атеросклерозата засегне тежко кръвоносните съдове на сърцето, се появяват пристъпите на гръдна жаба, изразени с притискащи или давещи болки, които могат да се увеличават както при физическо натоварване, така и в състояние на покой. Пристъпите на гръдна жаба се обясняват с това, че в резултат на редица причини настъпва свиване на някой от кръвоносните съдове, храненето на сърдечния мускул намалява и се появява болка, която е реакция на недостатъчното хранене. Ако пристъпът на гръдна жаба продължи дълго, може да настъпи умъртвяване на някой от участъците на сърдечния мускул. Това състояние е познато като инфаркт на миокарда.

При засягане на мозъчните артерии се развива мозъчна атеросклероза, която дава много и разнообразни признаци: смутена памет /особено за близки събития, докато спомените за далечното минало са добре съхранени/. Болните стават по-мудни, движат се с малки крачки. Характерът им се променя. Оплакват се от главоболие, виене на свят, разстройство на съня. При запушването на мозъчната артерия - т. нар. мозъчна тромбоза, може да се стигне до нейното разкъсване с последващ кръвоизлив. Тогава настъпва мозъчен инсулт, характеризиращ се с парализа на определена група мускули, смущения в говора и др.

Атеросклерозата на долните крайници нарушава тяхното оросяване с кръв и води до изтръпване, мускулна слабост и болки. Типични са болките при ходене, които принуждават болния да спира и да почива. В по-тежки случаи може да се развие гангрена на крайника.

Профилактика

За намаляване на заболяемостта от голямо значение е начинът на хранене: избягване на преяждането, поемането на много животински мазнини и въглехидрати. Калорийният режим трябва да бъде прецизиран, за да не създава условия за увеличаване на телесното тегло. Необходимо е системно лечение на повишеното кръвно налягане, на наличната захарна болест, на обменните и ендокринните заболявания. От голямо значение е борбата с тютюнопушенето. Спортуването, физкултурата, системният туризъм са важни средства в профилактиката на атеросклерозата. Създаването на добра атмосфера, в която човек може да разгърне безконфликтно и напълно своите възможности, играе също важна роля.

Лечение

Вж. Лечение на заболяванията на сърдечно-съдовата система – общи положения.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Атеросклероза“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.