Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Нервна система » Други

Травми на централната нервна система

Травмите на централната нервна система са понастоящем голям проблем. Те нарастват твърде много поради изоставането в културата с боравене на увеличаващите се технически средства във всички сфери на нашия живот, поради силно увеличение на транспортните средства и др.

Травмите на централната нервна система се делят на открити и закрити. Открити са тези, при които се разкъсват твърдите и меките мозъчни обвивки и се открива мозъчното общество. Това са изключително тежки състояния с много усложнения и голяма смъртност. Много по-голяма е честотата на закритите черепномозъчни и гръбначномозъчни травми. Те се класифицират в три вида увреждания на нервната система.

Мозъчно сътресение /комоцио/

То са характеризира с по-кратко или по-продължителна загуба на съзнание, много често загуба на спомена за случилото се, както и за събития, станали в различно дълъг период до травмата /т. нар. амнезия/. Приема се, че мозъчното сътресение не е свързано с увреждане на мозъчната тъкан, което да се демонстрира с някакви огнищни белези. Острият период на мозъчното сътресение се проявява с главоболие, замаяност, световъртеж, известна напрегнатост, безсъние, понякога гадене и повръщане. Тези симптоми зависят от тежестта на сътресението и отзвучават за различно дълъг период от време.

Мозъчна контузия

При нея се получава нараняване на мозъчното вещество. Освен със загуба на съзнание и амнезия се наблюдават и различно по тежест парези и парализи, увреждания на черепномозъчни нерви. Мозъчната контузия може да се придружава от кръвоизлив в контузното огнище или между меките мозъчни обвивки, от счупване на черепните кости. Счупването на черепната основа се проявява с кръвотечение от носа и ушите. Разбира се, такова счупване може да има и без изразена мозъчна контузия, а да протече само като тежко сътресение. Състоянието е тежко. След преживяването могат да останат трайни парези или парализи на крайниците.

Мозъчно притискане /компресия/

То може да се получи от костни парчета, от хлътване /вследствие на травмата/ на вътрешната пластинка на костите на черепа под или над твърдата мозъчна обвивка. Обикновено притискането от хлътналата кост се развива непосредствено след травмата и се установява с рентгеново изследване. Кръвоизливът под или над твърдата мозъчна обвивка е с постоянно нарастващи огнищни белези /парези или парализи/ на фона на състояние на безсъзнаване или с прояви на колебания в състоянието; болният ту идва в съзнание, ту отново изпада в безсъзнание. Има промени във формата и големината на една от зениците, промени в кръвното налягане и пулса. Състоянието е тежко и застрашително.

Сътресение, контузия или компресия на гръбначния мозък

Проявите са от страна на крайниците, на ходенето по малка и голяма нужда, с бързопреходни или по-леки степени на загуба на съзнанието. Получават се парези или парализи на двата крака или на четирите крайника с тежки смущения в ходенето по малка и голяма нужда, пълна задръжка или пък неволево изпускане.

При всички случаи острата закрити черепномозъчна травма е обект на неврохирургично наблюдение и лечение. При мозъчно сътресение без огнищни белези състоянието се подобрява най-бързо. Правилото е обаче болните да пазят постелен режим и покой 10-14 дни след травмата, като вземат витамини, обезболяващи и успокояващи средства.
От съществено значение са късните последици от черепномозъчните травми. Те не са задължителни, но са чести.

Следтравмената нервна слабост /церебрастенията/ е най-леката по степен последица от черепномозъчната травма. Тя се изразява в лесна уморяемост при умствена и физическа работа, неиздържане на шум, раздразнителност, безсъние, световъртеж или замаяност, главоболие – симптоми, които се покриват с признаците на неврастенията. Това състояние може да продължи месеци и дори години /особено след тежки черепномозъчни травми/.

По-тежки степени на късна последица от черепномозъчна травма са следните клинични картини:

Следтравмена епилепсия, която протича с генерализирани големи или огнищни

Джаксънови пристъпи. Дължи се на образувани ръбци и сраствания в мозъчната кора и меките обвивки.

Следтравмен диенцефален синдром, който се проявява със своеобразни пристъпи от главоболие, сърцебиене, изпотяване, треперене, със или без загуба на съзнание. Наред с това се наблюдават промени в обмяната на минералите, захарта и мастите.

Трайни парези или парализи, които се получават след мозъчна контузия и към които могат да се прибавят епилептични припадъци, тежки или по-леки смущения в паметта, интелекта, поведението на болния.

Следтравмен паркинсонизъм, който се изявява със схванатост на движениета, треперене на ръцете, промяна в походката, масковидност на лицето.

Подостър и късен кръвоизлив /до няколко години следи травмата/ над или под твърдата мозъчна обвивка. Появява се главоболие, леки парези в едната половина на тялото, промяна в съзнанието, и то с променлив характер.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Април 2022 май 2022 Юни 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.