Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Нервна система » Други

Травми на централната нервна система

Травмите на централната нервна система са понастоящем голям проблем. Те нарастват твърде много поради изоставането в културата с боравене на увеличаващите се технически средства във всички сфери на нашия живот, поради силно увеличение на транспортните средства и др.

Травмите на централната нервна система се делят на открити и закрити. Открити са тези, при които се разкъсват твърдите и меките мозъчни обвивки и се открива мозъчното общество. Това са изключително тежки състояния с много усложнения и голяма смъртност. Много по-голяма е честотата на закритите черепномозъчни и гръбначномозъчни травми. Те се класифицират в три вида увреждания на нервната система.

Мозъчно сътресение /комоцио/

То са характеризира с по-кратко или по-продължителна загуба на съзнание, много често загуба на спомена за случилото се, както и за събития, станали в различно дълъг период до травмата /т. нар. амнезия/. Приема се, че мозъчното сътресение не е свързано с увреждане на мозъчната тъкан, което да се демонстрира с някакви огнищни белези. Острият период на мозъчното сътресение се проявява с главоболие, замаяност, световъртеж, известна напрегнатост, безсъние, понякога гадене и повръщане. Тези симптоми зависят от тежестта на сътресението и отзвучават за различно дълъг период от време.

Мозъчна контузия

При нея се получава нараняване на мозъчното вещество. Освен със загуба на съзнание и амнезия се наблюдават и различно по тежест парези и парализи, увреждания на черепномозъчни нерви. Мозъчната контузия може да се придружава от кръвоизлив в контузното огнище или между меките мозъчни обвивки, от счупване на черепните кости. Счупването на черепната основа се проявява с кръвотечение от носа и ушите. Разбира се, такова счупване може да има и без изразена мозъчна контузия, а да протече само като тежко сътресение. Състоянието е тежко. След преживяването могат да останат трайни парези или парализи на крайниците.

Мозъчно притискане /компресия/

То може да се получи от костни парчета, от хлътване /вследствие на травмата/ на вътрешната пластинка на костите на черепа под или над твърдата мозъчна обвивка. Обикновено притискането от хлътналата кост се развива непосредствено след травмата и се установява с рентгеново изследване. Кръвоизливът под или над твърдата мозъчна обвивка е с постоянно нарастващи огнищни белези /парези или парализи/ на фона на състояние на безсъзнаване или с прояви на колебания в състоянието; болният ту идва в съзнание, ту отново изпада в безсъзнание. Има промени във формата и големината на една от зениците, промени в кръвното налягане и пулса. Състоянието е тежко и застрашително.

Сътресение, контузия или компресия на гръбначния мозък

Проявите са от страна на крайниците, на ходенето по малка и голяма нужда, с бързопреходни или по-леки степени на загуба на съзнанието. Получават се парези или парализи на двата крака или на четирите крайника с тежки смущения в ходенето по малка и голяма нужда, пълна задръжка или пък неволево изпускане.

При всички случаи острата закрити черепномозъчна травма е обект на неврохирургично наблюдение и лечение. При мозъчно сътресение без огнищни белези състоянието се подобрява най-бързо. Правилото е обаче болните да пазят постелен режим и покой 10-14 дни след травмата, като вземат витамини, обезболяващи и успокояващи средства.
От съществено значение са късните последици от черепномозъчните травми. Те не са задължителни, но са чести.

Следтравмената нервна слабост /церебрастенията/ е най-леката по степен последица от черепномозъчната травма. Тя се изразява в лесна уморяемост при умствена и физическа работа, неиздържане на шум, раздразнителност, безсъние, световъртеж или замаяност, главоболие – симптоми, които се покриват с признаците на неврастенията. Това състояние може да продължи месеци и дори години /особено след тежки черепномозъчни травми/.

По-тежки степени на късна последица от черепномозъчна травма са следните клинични картини:

Следтравмена епилепсия, която протича с генерализирани големи или огнищни

Джаксънови пристъпи. Дължи се на образувани ръбци и сраствания в мозъчната кора и меките обвивки.

Следтравмен диенцефален синдром, който се проявява със своеобразни пристъпи от главоболие, сърцебиене, изпотяване, треперене, със или без загуба на съзнание. Наред с това се наблюдават промени в обмяната на минералите, захарта и мастите.

Трайни парези или парализи, които се получават след мозъчна контузия и към които могат да се прибавят епилептични припадъци, тежки или по-леки смущения в паметта, интелекта, поведението на болния.

Следтравмен паркинсонизъм, който се изявява със схванатост на движениета, треперене на ръцете, промяна в походката, масковидност на лицето.

Подостър и късен кръвоизлив /до няколко години следи травмата/ над или под твърдата мозъчна обвивка. Появява се главоболие, леки парези в едната половина на тялото, промяна в съзнанието, и то с променлив характер.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.