Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако умеете да се вслушвате в себе си, никога няма да станете играчка в ръцете на съдбата.
Парацелз

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Нервна система » Други

Припадъци

Припадъкът е състояние, при което организмът изпада във внезапно временно изключване функцията на кората на главния мозък. По външните си прояви припадъците са твърде различни, което се дължи на различните механизми /начини/ на внезапното временно изключване на мозъчната кора.

От практическа гледна точка припадъците могат да се разделят на две големи групи: епилептични и неепилептични припадъци.

Епилептични припадъци. Те биват няколко вида. Най-демонстративният, обикновено лесно различим и познат на хората, е големият епилептичен припадък. Изразява се с внезапна загуба на съзнание, придружена често с вик, спиране на дишането, изпъване на тялото и крайниците, последвано след няколко секунди от ритмични потрепвания /гърчове/, в които са ангажирани и крайниците, и тялото. Тези потрепвания /гърчове/ траят кратко време и се последват от отпускане, шумно дишане, изтичане на пенеста слюнка /често окървавена поради прехапване на езика/. Нерядко в това време болният се изпуска по малка нужда. Пристъпът е последван често от период на отпадналост, подтиснатост, главоболие, сънливост или даже сън. В други случаи болните стават веднага. Много болни предусещат настъпването на припадъка, изпитвайки няколко секунди или минута преди това различни усещания – стягане в стомаха, неприятен мирис, особен вкус в устата, някакъв шум или поява пред очите на някаква картина, предмет, лице и пр. Тези повтарящи се еднакви усещания и възприятия, известни под името предвестник /аура/, са понякога неприятни, в други случаи са твърде приятно, мигновено удоволстие.

Друг вид припадък от групата на епилептичните е т. нар. малък епилептичен припадък. При него се касае за краткотрайна, секундна загуба на съзнание, без гърчове, понякога с леко побледняване, потрепване на погледа. Припадъкът може да се случи навсякъде – на улицата, където болният може за миг да спре, да се втренчи и след това да продължи ходенето; при разговор, когато говорещият внезапно замълчава, заглежда се или леко мляска и после продължава разговора оттам, откъдето е спрял. В някои случаи като разновидност на малкия припадък по време на краткотрайната загуба на съзнание се наблюдават стереотипни движения: от типа на производството /напр. навиване на гайка/, изчеткване на прашинки от дрехите, предъвкване или мляскане. Особена форма на припадък е тази, при която болният във външното си поведение е нормален, извършва обичайните си дейности, дори пътува от едно място на друго, а в това време за самия себе си е в “безсъзнание”, тоест той не помни нищо за случилото се. Тези състояния се наричат епилептичен транс и се наблюдават много рядко.

Има и един друг вид епилептичен припадък; това е т. нар. огнищен или Джаксънов припадък. При него или една половина на тялото, или само крак, или само ръка внезапно получават ритмични потрепвания, траещи половин до една минута. Болният не губи съзнание; той съзнава припадъка си.

Поведение при епилептичен припадък. Припадналият трябва да се отстрани веднага от предмети, вода и огън, с които може да се нарани по време на гърча. Ако има под ръка твърд тъп предмет, той трябва да се пъхне между зъбите, за да се предпази езикът от прехапване. Главата и крайниците на болния трябва да се придържат внимателно, за да се предпазят от нараняване, а в края на потрепванията главата да се извие встрани, за да се улесни започващото дишане. Това е особено нужно, ако дишането не започне в края на гърча. Тогава може да се наложи и механично отваряне на устата и изтегляне на езика, за да се освободи входът на дихателните пътища. Нужно е да се извика веднага лекар за по-нататъшни лечебни мероприятия и предпазване от последваща серия гърчове.

Неепилептични припадъци. Особена разновидност на тези припадъци е истеричният припадък. Големи и истински истерични припадъци /наподобяващи епилептичните/ с гърчове и извивания на тялото, както са описани в по-старата литература, се срещат рядко в днешно време. Обикновено истеричният припадък е по-демонстративен, липсва типичното ритмично потрепване /гърч/ на епилептичния припадък. По време на пристъпа болните често преживяват онези тежки жизнени ситуации, които са ги довели до това заболяване; болните стенат, говорят. При опит да се изследват зениците, болният се съпротивлява, клепачите са стиснати; ако се удаде да бъдат отворени, се установява, че зениците реагират на светлина /свиват се/, докато при епилептично болните остават неподвижни. Често истеричният припадък завършва с плач, хълцане, заемане на неестествена поза или пък пациентът става, без да има сънливост или сън, както при епилептика.

За останалите видове припадъци вж. Книга 5 на Енциклопедия за здраве “Дар”.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Април 2022 май 2022 Юни 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.