Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Нервна система » Други

Менингит (възпаление на мозъчние обвивки)

Това е възпаление на меките мозъчни обвивки, което се причинява от бактерии или вируси. Една част от тези причинители предизвикват гнойно възпаление, а други – негнойно или сериозно. Причинителите могат да атакуват първично централната нервна система; такъв е например причинителят на епидемичния менингит. Други попадат в нервната система вторично, след като вече са развили болестен процес в някой друг орган. Така се развиват вторичните гнойни или негнойни /серозни/ менингити.

Вторичният гноен менингит се получава най-често като усложнение от заболяване на вътрешното ухо. Може да бъде усложнение и на пневмония, бронхопневмония, коремен тиф, салмонелоза, синузит. Инфекциозният причинител попада в нервната система или по кръвен път /например при пневмония/, или от съседните органи /например при гноен отит/.

Серозните менингити могат да бъдат и първични, обикновено вирусни. Такъв е например първичният доброкачествен серозен лимфоцитарен менингит, който понякога придобива епидемичен характер. Серозен менингит е и туберкулозният, който сега се среща по-рядко.

Симптоми

Общите прояви на всички менингити се обуславят от дразнението на менингите /меките мозъчни обвивки/ и коренчетата на периферните нерви. Тези прояви са главоболие, повръщане, светобоязън. При изследването се установява вдървеност на врата /невъзможност главата да се наведе напред/, съпротива при опит да се изправи свитата под пра ъгъл в коляното подбедрица, свиване на краката в коленните стави при опит главата да се наведе напред.

Началото и протичането на различните видове менингити не са еднакви. Така например всички гнойни менингити започват остро. Температурата се повишава бързо и достига стойности до 40-41 градуса. Състоянието на болния е тежко, съзнанието се променя; може да се появи делириум, болният може да изпадне в кома. Нерядко на устните се появява херпес. Тежкото състояние продължава 5-7-10 дни, като постепенно се овладява. Вторичните гнойни менингити се появяват в хода на съществуващата болест в периода на най-бурната й проява или в началото или края на заболяването. Гноен менингит като усложнение на възпалението на вътрешното ухо може да настъпи в периода на острия гноен отит или като късно усложнение при хроничен гноен отит. И в двата случая се развиват описаните прояви на инфекциозната болест: висока температура и тежко общо състояние. Най-сигурното доказателство за гноен менингит е изтичането на гнойна гръбначномозъчна течност при направената от лекар лумбална пункция.

Остро начало с температура и бързо настъпващи признаци на менингеално дразнене имат вирусните серозни менингити, както и някои форми на крайно рядко срещания сифилитичен менингит. Точната диагноза се поставя пак с помощта на лумбалната пункция, при която изтича бистра гръбначномозъчна течност.

Съвсем друго е развитието на туберкулозния менингит. Обикновено то е бавно, започва с общи симптоми: неразположение, безапетитие, отпадналост, леко повишаване на температурата, нарушение на съня. След няколко дни се появява главоболие, което отначало не е типично, но постепенно става постоянно, разпъващо. Към 5-7-10-ия ден се прибавя повръщане, скованост на врата, светлобоязън. Може да се получи увреждане на някои черепномозъчни нерви, например двигателните нерви на очите с появяване на двойно виждане. Обикновено заболяването се разгръща напълно за около две седмици.

Лумбалната пункция дава негноен ликвор.

В редки случаи заболяването на менингите може да протече атипично както при гнойните, така и при негнойните форми. Тогава диагнозата е много трудна, защото липсват изявени признаци на менингеално дразнене.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Април 2022 май 2022 Юни 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.