Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Нервна система » Други

Енцефалит (възпаление на главния мозък)

Когато възпалителният процес не се ограничи в менингите, а засегне и мозъчното вещество, се развива картината на менингоенцефалит. Ако възпалителният процес започне направо с ангажирането на мозъчната тъкан, настъпва енцефалит, тоест възпаление на мозъчната тъкан.

Енцефалитите се причиняват от вируси, някои от които са известни.

Енцефалити могат да се получат и при различните ваксинации /например против едра шарка, холера, бяс/ или в процеса на боледуване от някои инфекциозни болести /скарлатина, морбили, лещенка, коклюш, коремен тиф/.

Болестната картина при всички енцефалити се развива твърде бурно, с повишена температура и ранни признаци на увреждане на мозъчната тъкан, което се изразява с два вида явления:

  • Явления на възбуда – проявяват се генерализирани /общи/ или огнищни /местни/ гърчове, с пристъпи на потрепвания в едната или другата половина на тялото;
  • Явления на отпадане – изразяват се в пареза или парализа на едната половина на тялото, нерядко само на едната ръка или единия крак. В острия период съзнанието може да бъде променено, да се явят бълнувания, халюцинации, илюзии или, обратно, болният да изпадне в сънливост и кома.

Каква ще бъде клиничната картина на острия период и евентуално на остатъчните явления от преболедувания енцефалит зависи не само от тежестта на общото и мозъчното заболяване, а и от това кои мозъчни структури са засегнати /клетки, сиво вещество, проводни пътища, бяло вещество/ и коя част на централната нервна система е увредена: главен мозък, междинен мозък, мозъчен ствол, малък мозък, гръбначен стълб.

Така например при един постваксинален енцефалит, който засяга мозъчната кора, ще се получат гърчове, остатъчна епилепсия, увреждане в развитието на интелекта.

Сравнително по-благоприятно е развитието и по-пълно оздравяването при засягането на нервната система през време на боледуването от лещенка /варицела/. Тогава се засяга предимно малкият мозък. Заболелият /главно деца/ започва да залита, появява се треперене на ръцете /особено при посягане към предмети/. Тези прояви постепенно изчезват в разстояние на няколко седмици.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Април 2022 май 2022 Юни 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.