Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Нервна система » Нервно изтощение

Физическо нервно изтощение

Когато вашата нервна сила е изтощена, вие чувствате духовна и физическа умора; тогава се стимулирате с напрежение на волята. После се опитвате да се борите с умората с помощта на вредни на здравето стимуланти, като черен чай, кафе, алкохол, цигари, опъвайки своите нерви и държейки ги на границата на нервния срив. След това започвате да се чувствате стари, макар да сте млади на години, тъй като вашата нервна сила става все по-изтощена. Наблюдават се все по-явни нарушения на вашите духовни, физически и вътрешни сили. Губите сексуалното си чувство, блясъка в очите, гъвкавата походка, еластичността на кожата и мускулите. Вашите вътрешни органи забавят своето функциониране. Вие можете да дебелеете или слабеете и после просто да се превърнете в развалина.

Нарушение в обмяната на веществата

Нервната възбуда нарушава сериозно основните процеси на тялото. Обмяната на веществата е процес, посредством който хранителните вещества създават жива тъкан. Живата тъкан “изгаря”, създавайки енергия. Всяка клетка на тялото, както и всеки жив орган, участва постоянно в процеса на обмяната на вещества. Когато нервите функционират нормално, съществува балансирана хармония между процесите и обмяната на веществата.

Когато нервната сила е изтощена или възбудена, естественото здравно равновесие се нарушава, в резултат на което се наблюдават големи загуби и увеличения на тегло. Затова правилната диета не може да бъде измерена само в калории. Ние трябва да се храним с тази храна, която ще ни помага да създаваме своята нервна сила, за да може да има достатъчно нервна енергия за превръщането на храната в тъкан и след това в енергия, поддържаща балансирана обмяна на веществата.

Разстройство на слънчевия сплит

Както вече бе установено, симпатикусовата нервна система управлява жизненоважните органи. Основната част на тази система е известна като пневмо-гастрическа нервна система, чийто център представлява слънчевият сплит, известен в Йога като втория мозък на човек или коремен мозък.

Пневмо-гастрическата нервна система управлява дишането и храносмилането, ето защо са я нарекли пневмо /бели дробове/ и гастрическа /стомах/. Тя е тясно свързана с всички жизненоважни органи, така че дори неголямо нарушение на нервната система повлиява сериозно на пневмо-гастрическата нервна система. Всички сте забелязвали, че когато нервничите, се появява обезпокоително парене в областта на стомаха; това е въздействието на слънчевия сплит. В случай на сериозно нервно напрежение стомахът може да откаже да приема храна и да започва да повръща.

Нервно стомашно разстройство

Почти всяка форма на стомашните и чревни разстройства може да бъде свързана непосредствено с разстройства и ненормални условия на пневмо-гастрическите нерви. Повечето хора ги възприемат временен дискомфорт, който може да бъде ликвидиран с лекарствени средства. Такова отношение само отлага деня на разплатата.

Тук влизат: къркорене, газовете, паренето, дразненето на стомаха, повишената киселинност, разширението на стомаха, които имат като следствие скъсяване на дишането и натиск върху сърцето. Това поражда сърцебиене и при някои случаи сърдечна недостатъчност.

Честото подуване на стомаха вследствие на образуването на газове много често води до хронично разширение и образуване на джобове, от които храната не може да излезе. Това е много сериозно и може да доведе до язва на стомаха.

Запек

Нервното изтощение е една от причините за запека. Действието на червата зависи както от нервната стимулация, така и от дейността на сърцето и белите дробове. Червата на човек, който има хроничен запек, ще започне да се движи при силен нервен шок /кавга, неочаквано скръбно известие, силно емоционално разстройство/.

Някои храни, разбира се, засилват запека. За да не страдате от запек, храната ви трябва да съдържа голямо количество течност и целулоза. Тези важни елементи се намират в суровите груби зеленчуци като зелето, цвеклото, морковите и т. н., и в плодовете.
Много хора ще кажат, че не могат да ядат сурови плодове и зеленчуци. Това е така, защото нервната сила в стомаха и червата е в пълен упадък и те нямат достатъчно нервна енергия, за да усвояват такава храна.

Стомашно-чревните проблеми на прекалено нервните хора водят до лоши последствия. Нервното изтощение поврежда мощните храносмилателни органи. Те, от своя страна, създават токсини, които изтощават допълнително нервите. Когато нервната тъкан изгаря с токсините, нервите не могат да функционират както следва.

Нервите на всяка жертва на стомашно разстройство, особено на нервното стомашно разстройство, също страдат от това. Обаче малко хора си представят, че началото на заболяването се крие в слабостите на нервите /нервното изтощение/.

Хората с повредени нерви трябва да проявяват много голяма грижа в избора на храна. Храната, която причинява постоянно хранителни разстройства, трябва да бъде изключена. Много хора, които пият кафе например, ще страдат от хранително неблагополучие в последствие. Същото се отнася за тези, които употребяват много сладкиши, тестени изделия, захарни изделия, месо и месни произведения, различни видове рафинирани храни и сосове.

Алкохолът и цигарите, също така напитките, които съдържат кофеин /кафе, чай, кока кола/, действително тонизират нервите и те започват да работят; но след изтичане действието на напитките нервите нямат вече енергия. Кафето стимулира централната нервна система; пиещият кафе се ободрява, понеже кофеинът черпи от запасите с нервна енергия; това, разбира се, води до пълно нервно изтощение и сериозни заболявания на нервната система.

Например според изследвания на Американската медицинска асоциация средно голяма чаша кафе съдържа около два грана кофеин. Когато пиете по шест чаши кафе на ден, вие получавате 12 грана кофеин. Средната терапевтична доза кофеин се състои от седем грана и се използва като стимулатор в критични случаи като пневмония или шок. Така един среден консуматор на кафе получава около две терапевтични дози дневно.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Нервно изтощение“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

август 2022 септември 2022 Октомври 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.