Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Искаш да знаеш кой си? Не питай. Действай! Действията ще те опишат и определят кой си.
Томас Джеферсън

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Нервна система » Нервно изтощение

Укрепване на нервната система

Създаването на мощна нервна система трябва да стане съзнателно и чрез полагането на целенасочени усилия. Най-общо, добиването на неизтощима нервна енергия се извършва в шест стъпки.

Първа стъпка: Релаксация

Релаксацията е мощен метод за възстановяване на вътрешното равновесие. Тя ще ви позволи да се избавите от безпокойствията, страховете, отрицателните емоции, които изтощават вашата нервна енергия. Подробности за релаксацията и за това как да я приложите четете в част Психотерапия, Книга 3 на Енциклопедия за здраве “Дар”.

Втора стъпка: Сън

Сънят е един от най-големите създатели на мощна нервна сила. По време на сън вие обновявате запасите си с нервна енергия. За да постигнете хармония, здраве и щастие, сте длъжни да осъзнаете важната роля на освежаващия здравословен сън.

За да бъде полезен, сънят трябва да бъде дълбок, регулярен и без сънища. Ако докато спите, ви обземат страхове, ужасни фантазии, стари тревоги, този сън е нездравословен и е по-лош от безсънието, тъй като не възстановява нервната енергия. Също така ако се събуждате често през нощта, можете да бъдете сигурни, че вашето физическо равновесие ще се наруши.

Освен това трябва да знаете, че от значение са не броят часове, които лежите в постелята, а броят часове, през време на които се наслаждавате на естествен дълбок сън. Четири часа дълбок спокоен сън са по-ценни от осем часа лош сън и ще направят повече за поддържането на нервната сила. Подробности за съня можете да намерите в част Сънят, Книга 1 на Енциклопедия за здраве “Дар”.

Трета стъпка: Натурална храна

От всички причини, които водят към нервно изтощение, основна роля има неправилната диета. Ето защо за да се избавите от стреса и нервното напрежение, за да имате неизтощима нервна сила, трябва да се храните с естествена храна, която ще даде на тялото ви важни хранителни вещества, необходими за създаването на силен ум и силно тяло.
Ето храните, от които трябва да се въздържате: тютюн, алкохол, кафе, черен чай; всички те са смъртни врагове на нервите, защото са мощни изкуствени стимулатори на нервната система; месо и месни произведения като колбаси, салами, кренвирши, шунки, луканки, пастърми, саздърми и т. н.; бял хляб и бялобрашнени изделия като баници, мекици, пирожки, бухти, зелници, погачи и т. н.; рафинирана захар и захарни изделия като сладко, желе, мармалад, сладолед, сладкиши, кексове, торти, дъвки, натурални сокове в кутия, захаросани плодове, компоти; сосове като кетчуп, горчица, месни и рибни сосове, маринати; сол и силно осолени продукти; полиран бял ориз; маргарин.

Витамин В. В същото време вашата централна нервна система начело с мозъка трябва да бъдат силни и здрави и за това се нуждаят от определена храна. Най-важният компоненти, необходим за здравето на централната нервна система, е комплексът витамини от групата В. Недостатъкът на витамини от група В е пряко свързан с интензивната злоупотреба на цигари, алкохол, кафе, чай, наркотици и т. н.; например е забелязано, че хората, които страдат от липса на витамин В, страстно посягат към тези стимуланти.

Калций. Хората обикновено страдат от липса на калций повече, отколкото на който и да е друг минерал, необходим за създаването на мощна нервна сила.
Калцият в правилни пропорции дава на човека здрави зъби, силни кости, стоманени нерви, хубави мускули, опъната кожа, регулирана сърдечна дейност, изправена осанка, остър ум и здрави вътрешни органи. Ако нивото на калций в кръвта започне да се снижава, можете да станете нервни, сърдити, да изпаднете в депресия, да станете раздразнителни.
Калцият е съвършено необходим за функционирането на нервите. Този минерал помага за предаването на импулсите чрез нервите от една част на тялото към друга. Без калций вие не бихте могли да дръпнете ръката си от горещия котлон, да дадете път на автомобила или дори да почувствате храната, която употребявате. Недостигът на калций може да доведе до спазми и конвулсии, сърдечна недостатъчност и забавен пулс. Калцият също така помага да се установи алкално-киселинният баланс в тялото. Недостигът на калций се изразява в спирането на растежа, разрушаването на зъбите, чупливостта на костите.
Липсата на калций води до изменения в меките тъкани. Само един процент калций се намира в меките тъкани, но ако този процент отсъства, човек става извънредно нервен. Без достатъчно количество калций в кръвта нервите не могат да пращат сигнали, а като резултат се появяват стрес и напрежения, тялото не може да се отпусне. Това се вижда при силно емоционалните деца. Това се проявява и в подлия и неприятен характер, раздразнителната натура и бързата смяна на настроението.
И възрастните, и децата, които страдат от липсата на калций, имат навика да си гризат ноктите, непрекъснато да си движат ръцете и краката, да дъвчат дъвка, да си бъркат в носа или ушите и да си чешат главата. Те не могат да седят спокойно продължително време и често чукат несъзнателно с ръка или пръсти. Те са раздразнителни и често стигат до емоционални изблици. Могат да плачатбезпричинно и са склонни да се оплакват. На тях всичко им действа на нервите, изкарва ги от равновесие и ги тревожи дори слабият шум. За източниците на калций четете в част Проблеми на бебетата, децата и юношите, Книга 3 на Енциклопедия за здраве “Дар”.

Основни правила на хранене

1. 3/5 от естествената диета трябва да бъде съставена от плодове и зеленчуци, сурови, леко сварени или запечени.

2. 1/5 от вашата диета трябва да се състои от белтъчини от растителен или животински произход без месо и колбаси.

3. Останалата 1/5 от вашата натурална диета трябва да се състои от 3 части: натурално олио /зехтин, слънчогледово, соево, орехово, царевично/; натурални сладки храни като мед и кленова захар; натурално нишесте, което влиза в състава на пълнозърнестите храни.

4. За да избегнете преяждането, се хранете с проста храна и помнете, че естествената диета не съдържа сол.

Четвърта стъпка: Упражнения

Ето с какво физическата активност допринася за тонизирането на нервната система. Хората, които се занимават постоянно с физически упражнения:

  • Подобряват циркулацията си на кислород. Това им позволява да бъдат по-енергични.
  • Избавят се от стрес и напрежения, които се локализират в стегнатите, напрегнати части на тялото, особено в шията, гърба, гръбначния стълб. Упражненията развиват точно тези области. Така хората чувстват отпуснатост и лекота.
  • Преодоляват хроничната умора. Хората, които се чувстват хронично уморени, страдат от недостатъчна мозъчна циркулация. Упражненията подобряват кръвообращението на жизнените центрове, увеличават енергията и жизнеността.
  • Успокояват нервите си. Упражненията способстват за придобиването на добър нощен сън, който е основен фактор за поддържането на спокойствието.
  • Увеличават емоционалния си самоконтрол. Упражненията укрепват нервите и водят до равновесие, което създава здрава нервна система и здрав ум.


Пета стъпка: Правилно дишане

Хората с кислороден глад обикновено са много нервни и с много проблеми. Как става това.

Ясно е, че дейността на жизнените органи зависи непосредствено от нервната стимулация, които те получават от нервната система. Затова нервното изтощение отслабва дейността на стомаха, бъбреците, черния дроб, червата и другите коремни органи, причинявайки страдания и различни болести. Особено много страдат от нервното изтощение сърцето и белите дробове; те са пряко свързани с нервната система; доказателство за това е фактът, че дори слабото нервно вълнение учестява дишането и сърдечните съкращения. Страхът, безпокойството и другите по-силни нервни напрежения ­ някои от които не може да избегнем - подтискат пряко сърдечната и белодробната дейност. Това води неминуемо до кислороден недоимък, който, от своя страна, нанася щети на целия организъм, включително на нервната система. Затова човек трябва съзнателно да си набавя липсващия кислород чрез развиване на дихателната дейност посредством различни дихателни упражнения. Подробности за тях можете да намерите в част Дишането, Книга 1 на Енциклопедия за здраве “Дар”.

Шеста стъпка: Водни процедури

За да имате мощна нервна система, вашето тяло трябва да бъде чисто не само отвътре, но и отвън. Можете да постигнете този идеал освенчрез правилно хранене, двигателна активност, дихателни упражнения и вътрешно равновесие и чрез системни грижи за кожата. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и един от най-важните отделителни органи. По кожата има 96 милиона пори, които трябва да бъдат поддържани чисти. Това може да стане само чрез редовни водни процедури. Тяхното добро състояние задължително ще доведе до засилване на нервната енергия.

Подробности за водните процедури можете да намерите в част Вода и водолечение, Книга 1 на Енциклопедия за здраве “Дар”.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Нервно изтощение“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Семинар
Привилегия ли е да си здрав? Мъдрост от древността. Древните знания - нов прочит. Изкуство и духовност. Как храната може да бъде лекарство? Лечебна енергия от Природата. 
Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Мануална терапия и хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев - „Танцът на Спиралата“. 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 

Календар

За постите

Септември 2023 октомври 2023 Ноевмври 2023
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 0897 067 670 и 0882 651 280, email: baho_db@abv.bg

© 2023 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.