Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Нервна система » Главоболие

Главоболие

Главоболие

Главоболието е най-често срещаната и най-разнообразната по причини, вид, интензивност, локализация и протичане болка. Главоболието рядко се явява като самостойна болест /тогава говорим за мигрена/; в повечето случаи то е признак на основно заболяване. Много често начинът на протичане на главоболието, неговата локализация и характер се определят от вида на заболяването.

Главоболие – видове, причини, симптоми

Невротично главоболие. Най-често е изява на редица функционални или органични заболявания на нервната система. То е един от най-честите симптоми при неврозите и водеща проява при неврастенията. Обикновено се проявява в теменната област на главата и има стягащ характер /като че ли на главата е сложена тясна шапка/. По интензивност варира различно: има часове на деня, когато намалява, успокоява се при приемане на седативни средства, а се усилва при всяко състояние на напрежение, независимо от какъв характер е то. Най-силно е главоболието при повторение на онези ситуации, явления или преживявания, които са източник на невротичен срив, или пък при спомена за тях. Продължителността в 24-часовия цикъл е различна зависи от факторите и условията, в които протича денят. Например при неспокоен сън болният се събужда с главоболие, но ако обстановката, в която протича денят, е спокойна, с определен ритъм, без излишни напрежения, главоболието може да стихне. Обратно, при спокоен спонтанен или медикаментозен сън болният може да се събуди без главоболие, но при напрегната и неритмична обстановка то да се появи, като продължи през целия ден. Много често /особено у склонните към хипохондрични изживявания болни/ главоболието става източник на неоснователни предположения от страна на болния за развитие на мозъчен тумор. Този източник на болестно самовнушение става централен обект на самонаблюдение, източник на напрежение и очакване на лоши жизнени събития. Това от своя страна усилва напрежението, което пък става причина за усилване на главоболието.

Съдово главоболие. Неговата основна разновидност е мигрената. Друга разновидност на съдовото главоболие е главоболието при хипертонична болест. То се локализира обикновено в тилната област на главата и по-рядко в челната или слепоочната област. В много случаи то е повече като натиск и стягане и е съпроводено с чувството на замайване на главата. В много случаи главоболието на хипертониците се засилва нощем. Това главоболие понякога може да има пулсиращ характер, с което наподобява мигрената, но няма неговия пристъпен характер. Напротив, при хипертонията главоболието е постоянно, ежедневно. Главоболието при атеросклероза е с тъп характер, обхваща главно темето и се засилва в легнало положение /особено при ниска възглавница/. При сърдечни заболявания /вследствие нарушеното кръвоснабдяване на мозъка/ често има тъпо, досадно главоболие, което се засилва в легнало положение. Някои болести на кръвта, например анемия, също могат да се изявяват с упорито, трудно поддаващо се на лечение главоболие.

Главоболие при вътрешни заболявания. Нерядко главоболието може да се наблюдава и при вътрешни заболявания. Главоболието най-често се дължи на хроничен запек и интоксикация на организма. Тогава то е тъпо и тягостно. Доказателство за връзката между главоболието и запека е фактът, че след регулиране на изхожданията по голяма нужда главоболието изчезва. Често главоболието е първият симптом при бъбречна недостатъчност, захарна болест, подагра. В тези случаи то е тъпо стягащо, но може да бъде като при мигрена пристъпно, локализирано в половината глава и съпроводено с повръщане и зрителни смущения. С главоболие от мигренозен тип могат да протекат и жлъчнокаменната болест и дискенезиите на жлъчните пътища, т. нар. жлъчна мигрена.

Главоболие при инфекции. Обикновено главоболието е начална изява на редица остри инфекции със или без въвличане на централната нервна система: грип, тиф, пневмония, катари на горните дихателни пътища. В тези случаи главоболието предхожда повишаването на температурата. Главоболието при острите инфекции е локализирано в челото или слепоочията, има остър и разпъващ характер, обхваща цялата глава и често се съпровожда с гадене и повръщане.

Главоболие при отравяния. Някои остри и хронични отравяния – с алкохол, тютюн, олово, въглероден двуокис и лекарства, могат също да протекат с упорито главоболие.
Физиологични процеси. С главоболие с различна интензивност могат да протекат някои физиологични състояния на организма – менструация, бременност.

Други причини. Останалите видове главоболия се дължат на следните причини – главоболието може да бъде тъпо след безсъние, пулсиращо и „разцепващо“ след злоупотреба с алкохол, остро, внезапно настъпващо в тила или теменната област главоболие при субарахноидалния кръвоизлив и т. н.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Главоболие“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.