Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Заболявания

Заболявания » Имунна система » Срив на имунната система

Срив на имунната система - механизъм на действие

Имунитетът е устойчивост на човешкия организъм към инфекции от бактерии, вируси и гъбички. Важна функция на имунната система е нейната способност да разпознава “чуждото” и от “своето”. Тя надзирава строго 24 часа в денонощието всички органи на тялото за наличие на чужди елементи в тях или промени във функцията им и именно така поддържа организма здрав. Всъщност състоянието на физическо здраве е резултат от множество непрестанни битки, които клетките на имунната система водят с всички попаднали им чужди тъкани.

Механизмът на действие

Той е съвършен и безотказен. В човешката кръв има цяла “армия”, готова всеки момент за атака. Това са имунните клетки, които се появяват на сцената веднага щом някъде в организма навлезе натрапник. Имунните клетки откриват и унищожават всички, което възприемат като чуждо тяло. Когато те победят, една част от тях запомнят до най-малка подробност точно какъв е бил нашественикът и как може да бъде унищожен. Когато същият натрапник отново се появи, тези клетки се активизират, светкавично се размножават и произвеждат огромен брой специално обучени “воини”, антитела.

Първата среща, при която попадналото в организма чуждо тяло бива разпознато, се осъществява от макрофагите . Те частично поглъщат и смилат нашественика, след което предават уточнена информация към т.нар. Т-лимфоцити. Т-лимфоцитите са специализирани и се разделят на клетки-унищожители, клетки-помощници, активатори, супресори, клетки, носители на имунологична памет.

Същото многообразие от специализирани клетки има и при т.нар. В-лимфоцити, които изработват и пускат в действие имуноглобулините, тоест антителата.

И двата клона лимфоцити имат общ произход и са в тясно взаимодействие, когато осъществяват имунната защита. Имунната система е всепроникваща мрежа в организма. Нейното тегло е 2 кг, като се вземат предвид и лимфоидните органи /слезка, тимус, костен мозък, лимфни възли, пайерови плаки/.

 

* Макрофагите са клетки, които унищожават чужди частички, клетъчни отпадъци и микроорганизми - Бел. съст.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Срив на имунната система“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център Дар предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка " Формула 1", които имат мощно имуностимулиращо действие: действат бързо и ефикасно, с изразено противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, противогъбично и антипаразитно действие . Предлагаме и уникална тинктура за Дихателната система, действаща ефикасно при суха и влажна кашлица, бронхити, бронхопневмонии,а също така възстановяват белите дробове след изкарано заболяване. За повече информация: https://vedona.super.website/hranitelni-dobavki 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- " Танцът на Спиралата". Методиката е с научно доказана теоретична и практическа концепция и е помогнала на хиляди души в здравен и социален план. 
Масажи в „Дар“
ИЗБЕРЕТЕ ТУК 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Декември 2021 януари 2022 Февруари 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.