Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Кръвоносна и лимфна системи » Лимфна система

Заболявания на лимфната система

Лимфната система представлява мрежа от лимфни съдове и от лимфни възли, които обхващат всички тъкани и органи, които участват в процесите, осигуряващи постоянството на вътрешната среда на организма. Всички тъкани /без централната нервна система/, костите и повърхностните слоеве на кожата са набраздени от множеството лимфни капиляри, образуващи тънка мрежа.

Лимфните съдове са по-нагъсто и по-повърхностно разположени от кръвоносните съдове; изградени са от лимфни капиляри, които се събират в по-големи лимфни съдове – предвъзлови лимфни колектори, които преминават през лимфните възли.

Лимфните възли изпълняват многостранна функция и представляват струпване на лимфна и съединителна тъкан; имат кръгла или овална форма с големина от просено зърно до лешник с мекоеластична консистенция, подвижни и неболезнени.

Едни лимфни възли са разположени по-повърхностно, а други по-дълбоко. Разполагат се на ключови места в тялото, по храносмилателния тракт, по въздухоносните пътища, в подмишечната ямка, за да ограничат разпространението на инфекцията, възникнала някъде по горния крайник, в слабинните гънки, за защита на долните крайници. По-малки лимфни възли се намират в лакътна и подколенна ямка, зад ушите, под челюстта, над и под ключиците и т.н. По своето местонахождение се различават тилни, околоушни, подчелюстни, шийни, аксиларни, ингвинални лимфни възли. Така например слабинните /ингвинални/ лимфни възли са бариера за инфекцията, идваща от долните крайници, подмишничните /аксиларните/ лимфни възли са бариера за инфекцията, идваща от долните крайници, а фарингеалният лимфен пръстен в глътката спира попадналата в устната кухина зараза.

Лимфните възли произвеждат тъканна течност, наречена лимфа. Нейният цвят е жълтеникав, но може да стане млечнобял в зависимост от съдържанието на различните хранителни вещества. Около 95 на сто от лимфата в човешкия организъм е вода, а 5 на сто са твърди вещества. Нормално за 24 часа се образуват два литра лимфа.

Средната скорост на лимфотока е много малка, 5 мм/сек.

Движението на лимфата е много бавно поради липсата на помпен механизъм, какъвто е сърцето за кръвоносната система.

В стените на по-големите лимфни съдове има гладкомускулни клетки и клапи. Лимфата се придвижва благодарение на ритмичните съкращения на тези клетки. Обратното движение се препятства от клапите.

В скелетните мускули придвижването на лимфата се осигурява благодарение на мускулните съкращения. Както кръвта във вените, така и лимфата се придвижва по лимфните съдове поради факта, че временното повишаване на налягането в околните тъкани се съпровожда с притискане на тези съдове. Общата скорост на лимфата при мускулна работа може да нарасне с 10-15 пъти в сравнение с тези в покой.

Лимфните съдове и лимфата способстват транспортирането на абсорбираните хранителни вещества от храносмилателния тракт. Огромен брой лимфни капиляри водят началото си още от власинките на тънките черва. Преминавайки през по-големи съдове, те пренасят хранителни вещества в кръвта. Това става чрез следвъзловите лимфни колектори и стволове, които започват от лимфните възли и благоприятстват вливането на лимфа във венозната кръв.

В този смисъл физиологическото значение на забавения лимфоток е

да осигури на лимфата достатъчно време да отдаде хранителни вещества на тъканите и да поеме отпадните продукти на обмяната.

Той подпомага също така оптималното филтриране и обезвреждане на чуждите и вредни за организма частици.

Въпреки че лимфната система притежава известна автономия в пределите на човешката анатомия и физиология, тя все пак не може да се разглежда напълно самостоятелно от кръвоносната система, защото двете системи са пряко свързани и тясно си взаимодействат. Те си влияят взаимно до такава степен, че при промяна в тонуса на лимфните съдове се изменя и количеството на активно циркулиращата кръв; когато пък са налице заболявания на вените и артериите, наред с всичко останало трябва да се регулират и лимфните съдове.

Значителна част от пациентите, посещаващиЗдравен център “Дар”, имат проблеми с лимфата или имат предразположение към болести на лимфната система. Когато човек води неправилен начин на живот, обусловен от преяждане, употреба на рафинирани храни, недостатъчно поемане на течности, злоупотреба с кафе, алкохол и цигари, ограничено движение, крехкият баланс в лимфната система се нарушава. Клетките на организма се насищат с токсини, като отпадъците се прехвърлят в лимфата; тя се смесва с венозната кръв, която отива в черния дроб, за да се пречисти. След време черният дроб се “задръства” с шлаки и пропуска част от кръвта в кръвообращението заедно с отпадъците. Токсините се връщат обратно в лимфата, тя се интоксикира и забавя още повече своето движение. Наблюдава се лимфен застой, който води до редица неблагополучия. В продължение на месеци или години дадена област от тялото може да започне да увеличава обема си, да се появяват болки, дискомфорт. Токсичната лимфа може да се прояви също като обриви или сърбежи на тялото, трудно зарастващи ранички, които не се повлияват от третирането с медикаменти. Ако не се вземат мерки за възстановяването на баланса в лимфната система, това може да доведе до по-сериозни заболявания на лимфната система, най-разпространеното от които е възпалението на лимфните възли /лимфаденит/ /Вж. това заболяване/.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Октомври 2022 ноевмври 2022 Декември 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.