Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Ако спирате всеки път, когато ви обидят или оплюят, никога няма да стигнете до мястото, където трябва да отидете.
Тибор Фишър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Сърдечно-съдова система » Основни положения

Заболявания на сърдечно-съдовата система - основни симптоми

Понякога, даже от пръв поглед на сърдечноболен човек може да се определи заболяването, от което страда.

При сърдечна недостатъчност /в леки случаи/ болните предпочитат да лежат на дясната страна, тъй като лежането на лявата страна предизвиква в тях неприятни усещания в областта на сърцето.

При недостатъчност на лявата камера болните предпочитат да седят.

При хронична недостатъчност от 2-3-та степен болните предпочитат да седят със спуснати крака. По този начин краката обикновено отичат, на задухът безпокои по-малко болния.

Болните със съдова недостатъчност се чувстват значително по-добре в хоризонтално положение.

Цветът на лицето на сърдечноболните също може да даде достатъчно сведения за тяхното състояние: бледнина на кожата се наблюдава често при малокръвие, спазъм или на повърхностните съдове. Тя се наблюдава и при тежък ревмокардит, при недостатъчност на клапаните на аортата. При колапс болният винаги е бледен.

Цианоза на устните, носа, края на езика, крайниците, месестата част на ушите най-често се наблюдава при тежки степени на сърдечно-белодробна недостатъчност.
Отоци при заболяванията на сърцето започват да се появяват в случаите, когато сърцето престава да се справя с увеличеното натоварване и настъпва декомпенсация.

Разположението на отоците зависи от положението, което обикновено заема тялото на болния: при ходещите хора отоците се разполагат по стъпалата на краката и в областта на коленете, при лежащите хора – в областта на кръста и гърба.

Основна причина за възникването на отоците се явява повишеното налягане във венозните капиляри; докато от артериите кръвта усилено прониква в тъканите, нейното обратно всмукване се затруднява заради повишеното налягане във венозните капиляри.

Възникването на сърдечни отоци може да се дължи на такива причини като:

1. Лошо отделяне от страна на бъбреците на солта, които усилено са отлага в тъканите.

2. Увеличаване на пропускливостта на стените на съдовете.

3. Увеличаване на обратното всмукване на водата от каналите на бъбреците.

Задух. При заболяванията на сърцето задухът е един от най-ранните симптоми. В леките случаи тя се наблюдава само при физическо натоварване; в средно тежките заболявания се наблюдава при изпълнение на обичайната работа, а в тежките случаи се появява дори в състояние на покой.

Появата на задух при заболяванията на сърдечно-съдовата система може да се обясни с няколко причини:

1. Застой в малкия кръг на кръвообращение.

2. Разстройство на мозъчното кръвоснабдяване и хипоксемия /недостатъчно снабдяване с кислород/ на продълговатия мозък.

3. Заболявания на белите дробове /емфизем, пневмосклерози/; когато тяхната дихателна повърхност намалее, дишането става по-често и повърхностно, което още повече влошава снабдяването на кръвта с кислород.

Сърцебиене. Това е субективно усещане на сърдечните съкращения. При практически здравия човек то може да се възникне при физическо натоварване, след обилно хранене или в стресови ситуации. При болести на сърдечно-съдовата система сърцебиенето се появява още в ранните стадии на болестта.

Често сърцебиенето се явява като резултат на сърдечна невроза и възниква при повишена възбудимост на сърцето.

Болка. При здравия човек болката в областта на сърцето може да възниква при повишена възбудимост на нервната система, но по-скоро тя се появява като резултат на патологичен процес.

Ако болките възникват в резултат на спазъм на коронарните съдове, те се наричат стенокардични. В такива случаи се развива остро малокръвие на миокарда и болката се явява като реакция на гладуващия миокард. Стенокардичните болки имат парещ, свиващ или душещ характер.

При възпаление на обвивките на сърцето се наблюдава постоянна тъпа болката. При болести на аортата болката е същата и се усеща зад гръдната кост.

При възпалителните заболявания на сърцето болките, възникващи в него, могат да бъдат обяснение със притискането на нервните окончания от сърдечните мускули. Болките, които се появяват при пристъп на стенокардия, могат да бъдат обяснение с хипоксемията /кислородна недостатъчност/.

Виене на свят. Виенето на свят и главоболията често са спътници на заболяванията на кръвообращението. Това се обяснява с недостатъчното кръвоснабдяване на мозъка с кислород и с раздразнението на неговите нервни окончания от отпадни продукти.
Тръпки, треска. Треската и повишаването на температурата при сърдечните заболявания възникват при възпалителни процеси /ендокардити, перикардити, миокардити/ и при раздразване на мозъка от отпадъчните продукти при инфаркт на миокарда, тромбофлебити или инфаркти на белите дробове.

Кръвохрачене. Обикновено при сърдечноболните кръвохраченето възниква при застой в малкия кръг на кръвообращението. То възниква по-рядко при болни със стеноза на митралния отвор или при пробиване на аневризма на аортата в дихателните пътища.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Основни положения“

Всички статии по темата

 

Новини

Билки срещу COVID - 19
В Здравен център „Дар“ предлагаме билкови формули, синергични билкови продукти със запазената марка „Формула 1“, с мощно имуностимулиращо действие. 
Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Мануална терапия и Хиропрактика
Цялостно лечение и профилактика при проблеми с опорно - двигателната и периферна нервна система. Лечение на дископатия, радикулити, и ишиас, плексит и др. Наместване на изкълчени стави, сублуксации и лечение на навяхвания. 
Упражнения за здраве и самолечение
Упражнения за здраве и самолечение по авторската методика на холистичния лечител Дончо Кръстев- "Танцът на Спиралата". 
Зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

За постите

Април 2022 май 2022 Юни 2022
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2022 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.