Здравен център „Дар“

Здравен център „Дар“

Сайт за природолечение, духовно здраве и хармония

Начало

Изкуството на щастието се крие в способността да намирате щастието в простите неща.
Хенри Уорд Бийчър

Рубрики

Масажи

Масажи Масажи

Курсове

Курсове Курсове
Заболявания

Заболявания » Заразни и инфекциозни » Други

Ботулинус

Ботулинус

Най-силната от всички известни бактериални отрови се отделя от микроба ботулинус, широко разпространен в природата. Той се намира в почвата, в червата на рибите и животните, образува спори.

Превръщането на спорите на ботулинуса в микроби, тяхното размножение и разрушение са възможни само без достъп на кислород. Ето защо в консервите се създават най-благоприятните условия за прорастването на спорите и размножаването на микробите.

Ботулинусът е неустойчив във външната среда. Той умира при температура на кипене, като неговото размножение се задържа в кисела среда. Докато неговите спори са много устойчиви към нагряване, действие на химични и бактерицидни вещества. Те издържат на кипене в течение на няколко часа. Приготвянето на консерви в домашни условия не ги унищожава. Единственият начин за тяхното унищожаване е тяхното нагряване в автоклав при температура 120 градуса и определено налягане, което е възможно само при промишлено производство на консерви.

От домашно приготвените консерви най-голяма опасност създават гъбите в херметически затворени буркани. Това се дължи на обстоятелството, че гъбите трудно се отмиват от частиците почва, в които може да се намират спори от ботулинуса.

Страшната отрова се таи в суровопушените бутове и солената и сушена риба домашно производство, когато те се приготвят в нарушение на санитарните и технологочни правила.

Микробът ботулинус е в основата на заболяването ботулизъм. Случаите на ботулизъм, свързани с употребата на солена и сушена риба и на свинско месо, се увеличават през лятото. Отравянето с домашни консерви се наблюдава най-често през зимата.

Какво представлява ботулизмът?

Попадайки с храната в организма на човека, токсинът на ботулизма прониква в кръвта, а оттам и в различни органи. Той се проявява с разстройство на чревната дейност, гадене и повръщане. След 8-12 часа след попадането на микробите и токсините в организма човек се чувства неразположен, вял, разбит, устата му е суха.

След изтичане на 1-2 денонощия се развиват вече по-страшни симптоми. Болният вижда лошо, като през пелена, предметите се раздвояват. Клепачите се затварят, преглъщането е затруднено, речта става толкова непонятна, че болният е принуден да съобщи писмено на околните за своето състояние.

Ботулизмът е смъртоносна болест, като животът на болния може да бъде спасен само чрез специално лечение. Ето защо при първите симптоми на отравяне трябва да се повика незабавно лекар.

 

Изпрати на приятел

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Попитай „Дар“

Полетата, отбелязани с *, са задължителни за попълване.

Още статии от „Други“

Всички статии по темата

 

Новини

Работно време
на Здравен център „Дар“ 
Следващата гонг медитация ще се състои
на 15 май /събота/ от 18:30 ч. 
Отдаваме зала под наем
За йога, танци, семинари, лекции, курсове, презентации и др. 

Календар

ПЕТРОВИТЕ ПОСТИ
започват на 15 юни и продължават до 28 юни За постите

Април 2021 май 2021 Юни 2021
понеделниквторниксрядачетвъртъкпетъксъботанеделя
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  • Няма данни за месеца.

За лунния календар

Издателство

book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover book-cover
Aдрес на Здравен център „Дар“: София 1000, ул. „Д-р Г. Вълкович“ 6, тел. 02/ 986 75 09 и 0876 809 609, email: info@dar-center.com

© 2021 Здравен център „Дар“ Всички права запазени.

Този уеб сайт е създаден от Димо Димов (dimodi). Дизайн: Здравен център Дар.